IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се скоро да е готова цялата нормативна уредба за директните плащания

За да получават директни плащания, фермерите трябва да имат регистрация по Наредба 3 към Закона за подпомагане на земеделските производители

16:00 | 04.02.15 г.
Очаква се скоро да е готова цялата нормативна уредба за директните плащания

Очаква се скоро Министерството на земеделието и храните (МЗХ)да приключи напълно работата по нормативната уредба за директните плащания. Това заяви експертът от агроминистерството Снежана Благоева на третата национална среща на Асоциацията за земеделските производители в България (АЗПБ) в Златни пясъци.

Тя посочи, че вчера в комисията по земеделие са минали на второ четене поправки в Закона за подпомагане на земеделските производители, с които регламентират новите схеми на директните субсидии. По думите й се очаква до дни законът да мине второ четене и в зала. Веднага след това ще бъдат приети и наредбите за прилагането на директните плащания.

Благоева припомни новата структура на директното подпомагане за площ обработваема земя: схема за единно плащане на площ, преразпределително плащане, зелен компонент, схема за млади стопани, схема за дребни фермери и схеми за обвързана подкрепа, като бюджетът на всички схеми е 1,4 млрд. лв. за 2015 г.

Тя подчерта, че стопаните трябва да обработват поне 0,5 ха и задължително да имат правно основание за ползване на земята.

При преразпределителното плащане, за което стопаните ще получават допълнително средства за първите 30 ха, ще се следи да няма изкуствено разделяне на ниви, с цел получаване на повече средства от тази схема.

Ако бъде установено изкуствено разделяне на стопанствата, нито един от кандидатите няма да получи плащане по схемата, докато са налице изкуствените условия, предупреди тя.

Средства по схемата за млади фермери ще получават земеделци, родени след 1975 г., за да отговорят на изискването да не са навършили 40 г. при заявяването и които са започнали агродейност преди 5 г. Те трябва да имат земеделско образование или да са минали обучение.

Млади фермери могат да са и юридически лица, ако управителят отговаря на условията по схемата и държи поне половината от собствеността и управлението.

При схемата за дребни земеделски стопанства, по която земеделците ще могат да получават между 500 и 1250 евро годишно, ако обработват поне 0,5 ха, може да се влезе само 2015 г. Фермерите обаче могат да я напуснат всяка година. Обработваната минимална площ от 5 дка не трябва да бъде намалявана по никакъв повод и никакъв начин, подчерта експертът.

При изкуствено разделяне на стопанството кандидатът губи завинаги възможността да кандидатства по схемата.

Един от новите моменти при обвързаната подкрепа е подпомагането на крави под селекционен контрол.

За да получават директни плащания, фермерите задължително трябва да имат регистрация по Наредба 3 към Закона за подпомагане на земеделските производители - да е ясно, че си плащат осигуровките, каза Благоева.

Тя изтъкна, че правното основание за ползване на земите ще трябва да доказват и младите фермери, и малките стопанства.

Снежана Благоева припомни, че директните плащания ще бъдат редуцирани за суми над 150 000 евро с 5% и за суми над 300 000 евро със 100%. Ще се приспадат реално направените разходи за заплати, данъци и вноски за социално осигуряване, свързани със земеделската дейност на лицето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още