IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 36 стотинки до 8 лв. ще се заплаща ползването на чадър и шезлонг по плажовете

Определени са концесионерите на шест морски плажа за следващите 20 години

14:48 | 11.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

От 36 стотинки до 8 лева ще се заплащаза ползването на чадър и шезлонг на плажа това лято. Новите цени стават известни, след като Министерският съвет взе решение за отдаване на концесия на шест морски плажа.

Правителството определи концесионерите на морските плажове „Къмпинг „Оазис“, община Царево, „Дюни-юг“, община Созопол, „Обзор-юг“, община Несебър, „Нов плаж „Свети Влас“, община Несебър, „Свети Влас-изток“, община Несебър, и „Къмпинг Нестинарка“, община Царево, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Концесионерите ще стопанисват плажовете за срок от 20 години.

Конкурсите за тях бяха проведени за първи път по процедури след промени в Методиката за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морските плажове, а също и в минималните критерии за комплексна оценка на офертите за участие в конкурс за определяне на концесионер на морски плаж.

За концесионер на плаж „Къмпинг „Оазис“ е определен „Оазис бийч“ ООД. Той ще предлага цена на чадър и на шезлонг от по 6 лв. в платената зоната на плажа.

Концесионер на „Дюни-юг“ е „ГБС-ТУРС“ ЕАД. Цената за ползване на чадър и шезлонг е от по 7 лв.

Плажът „Обзор-юг“ ще се стопанисва от „Еспи Агро“ ООД. Цената за шезлонг и чадър е от по 3 лв.

Концесионер на „Нов плаж „Свети Влас“ и на „Свети Влас-изток“ е „Венид Бийч“ ООД. Цената на шезлонг и на чадър и за двата плажа е от по 8 лв.

„Перла турист” ООД е концесионер на плаж „Къмпинг „Нестинарка“. Ползването на чадърите и шезлонгите ще се заплаща с по 36 стотинки.

Кабинетът одобри и подписването на допълнително споразумение с концесионера на морски плаж „Аркутино“ за извършване на укрепителни дейности на намиращия се в него вълнолом. Съоръжението е брегоукрепващо и вълнозащитно, като се използва и за пристан. В сключения през 2001 г. договор за концесия със срок от 20 години не са предвидени инвестиции след 2010 г. Въпреки това концесионерът е изготвял и представял инвестиционните си програми за всяка година със заложени средства за опазване на околната среда и водите, както и за борбата със свлачищата, ерозията и абразията в района. На основа на допълнителното споразумение, концесионерът на крайбрежната плажна ивица ще извърши укрепителни дейности на вълнолома, съгласно Закона за концесиите. Сключването на допълнителното споразумение ще определи допълнителен предмет на концесията за извършване на строителни и монтажни работи за частична реконструкция и рехабилитация на вълнолома с финансиране, предложено от концесионера, в размер на 434 хиляди лева. С оглед направените инвестиции, срокът на концесията се удължава до 2027 година.

Две процедури за отдаване на морски плажове на концесия са в ход, информира Министерството на туризма.

За „Бургас-север“ и „Поморие-централен“ са подадени жалби пред Комисията за защита на конкуренцията. Въпреки че законът позволява процедурите да бъдат завършени, е взето решение да се изчака до официално становище от страна на КЗП, за да се разсеят каквито и да е съмнения. 

Проведените процедури показват, че е възможно намаляване на цените на плажните принадлежности, но трябва да се продължи да се работи в посока повишаване интереса към плажовете, обявени за концесия, за да се повиши конкурентостта между кандидатите, посочват от ведомството на Николина Ангелкова.

В тази посока са направените предложения за промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, които бяха одобрени от кабинета на 28 декември миналата година. Те ще завършат процеса на промените в управлението на морските плажове, които институцията започна. Съгласно новите промени, министърът на туризма ще извършва групиране на морските плажове по функционалност и характеристики, които влияят върху възможните начини на ползването им.

Ще се въведе изискване размерът на концесионното плащане, както и последващото определяне на цените на плажните принадлежности и на предоставяните услуги, да бъдат обвързани с индивидуалните характеристика на съответния морски плаж, в зависимост от групата, в която попада.

Предвижда се разработването на съответна методика за определяне на минималното концесионно плащане, съобразена с индивидуалните характеристики на плажовете, която да продължи предприетите стъпки за намаляване цените на плажните принадлежности на плажовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 33 rate down comment 0
bigi
преди 7 години
Отдаваш нещо на концесия за следващите 20 г само 20 дни преди да си тръгнеш от власт. Уникална държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още