IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът гласува правила за отношенията търговски вериги - доставчици*

В Закона за защита конкуренцията се въвежда понятието значителна пазарна сила

11:07 | 30.04.15 г.
Парламентът гласува правила за отношенията търговски вериги - доставчици*

Парламентът гласува на първо четене  промени в Закона за защита конкуренцията, с които се регулират отношенията между търговските вериги и техните доставчици.

Измененията бяха внесени от БСП и получиха подкрепата на депутатите от всички групи в Народното събрание.  95 народни представители гласуваха „за“ промените, двама – против, а 41 се въздържаха.  Единствено ГЕРБ и Реформаторите гласуваха предимно "против", но сред техните депутати имаше такива, гласували "за" и "против".

Поправката беше приета от миналия парламент, но тогава президентът Росен Плевнелиев й наложи вето. Тя така и не влезе в сила заради оставката, подадена от кабинета на Пламен Орешарски.

Сегашният законопроект на практика повтаря предложенията, гласувани от 42-то НС. Социалистите въвеждат понятието "значителна пазарна сила" за компания със значителен пазарен дял, която може да попречи на конкуренцията на съответния пазар, тъй като  доставчиците или купувачите са зависими от този търговец. Специална  методика ще определя  пазарното положение на веригите.

Предприятията с годишен оборот за предходната година над 50 млн. лева ще трябва да съобразят типовите договори за доставки с новите правила. При нарушения се предвижда глоба до 10 на сто от общия оборот за предходната финансова година. 

„С приетите на първо четене днес текстове се изравняват условията между българските производители и търговските вериги. В момента има нелоялни практики, които изкривяват свободната пазарна цена", обясни социалистката Корнелия Нинова, която е един от вносителите.

Тя припомни, че големите вериги налагат такси на българските производители, срещу които не се предоставят услуги. Пословична е таксата "рожден ден", каза тя.

Практика е и хипермаркетите да изискват от българските производители да не продават продукцията си на други купувачи на цени, по-ниски от тези за големите вериги. Освен това те прехвърлят риска от непродадената стока на производителите.

Друга практика, която две от големите вериги са наложили, е да не плащат на българските производители по шест месеца. Законът забранява плащането да закъснява повече от 60 дни.

Ако новите текстове, приети на първо четене днес, бъдат одобрени и на второ, нелоялните практики трябва да отпаднат. "Това са правила, които не противоречат на европейските норми. Те не са удар по търговските вериги. Те са добре дошли, но при условията на българската икономика и българския национален интерес“, обясни Корнелия Нинова.

Депутатите решиха да удължат на три седмици срока за приемане на предложения и обсъждане между първо и второ четене, предаде БТА.

Междувременно реформаторите се оказаха песимисти дали наистина промените, приети от парламента в ЗЗК, ще защитят българските производители. Мартин Димитров обясни, че са дали някой друг глас в подкрепа на промените, защото като цяло идеята е добра, но всичко зависи от детайлите.

"Всичко зависи от предложенията, които ще бъдат направени преди второ четене. В сегашния му вид аз съм песимист, че законът ще бъде успешен“, коментира той. Опасенията на Димитров са заради сегашния състав на КЗК, която той критикува многократно, както и заради обстоятелствата, че веригите сами ще определят някои параметри в договорите си. "Така че може да се окаже, че вместо да бъдат изписани вежди, ще бъдат избодени очи“, обобщи той.

Междувременно от Сдружението за модерна търговия изпратиха становище, че приетите промени в конкурентното законодателство ще доведат до повишаване на цените на храните и ще навредят на малките и средните български производители. Гласуваните текстове според организацията са лобистки и целят по административен път да повишат печалбите на определени неконкурентоспособни български производители.

„Проектопромените в ЗЗК са вредни и носят редица рискове за българската икономика. Те са антиконституционно грубо навлизане на държавата в ценообразуването и договорните отношения между частни икономически субекти и биха стимулирали корупцията и сивия сектор в икономиката. Предлаганите текстове са опит да се узаконят свръхрегулации, които ограничават конкуренцията, вместо да я защитават“, твърди организацията.

*Новината е допълнена в 13.03 ч. с позицията на Сдружението
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още