IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев ще работи 2015-а да бъде година на реформи

Кризата на тежко политическо противопоставяне от последните пет години е зад нас, заяви държавният глава

12:14 | 21.01.15 г. 2
Плевнелиев ще работи 2015-а да бъде година на реформи

Президентът Росен Плевнелиев декларира, че ще работи 2015-а да бъде година на реформи. Държавният глава отчете три години от мандата си заедно с вицепрезидента Маргарита Попова.

Президентът подчерта, че работи за това националните приоритети да бъдат изведени извън политическото противопоставяне и окуражи правителството и парламента да предприемат реформи.

В последните 2 месеца видяхме нов подход от страна на политическите сили – на диалог и търсене на съгласие след принципни споразумения. Важно е този конструктивен подход да не бъде загърбен. Да се надяваме, че кризата на тежко политическо противопоставяне от последните пет години е зад нас, първите симптоми са вече налице, смята той. 

Плевнелиев заяви, че като президент посочва проблемите и действа прагматично въпреки атаките срещу него, противопоставяйки се на олигархията. Той определи като „висш акт на задкулисие“ ситуацията около предложението „медиен олигарх“ да стане шеф ДАНС.

Без да спомене името на Делян Пеевски, президентът каза, че по този повод е снел доверието си от правителството (на Пламен Орешарски – бел. ред.).

По думите му решително и ефективно е било действието за подкрепа на банковата стабилност у нас. Моделът на КТБ трябва да бъде разграден, а не възпроизведен отново, подчерта Плевнелиев, като посочи, че над милиард лева държавни пари са били спасени „от фалита на специалната банка“, след като служебният кабинет на Марин Райков прие решение не повече от 25% от парите на едно дружество да са в една банка.

Държавният глава отчете и активна външнополитическа програма, в която са били включени 28 посещения. По думите му днес се прави опит върховенството на закона в Европа да бъде заменено от върховенство на интересите и това е крайно опасно. Анексирането на Крим беше немислимо, но се случи, посочи държавният глава. Той обяви, че се противопоставя на лансираната от Русия политика на велики сили и периферия.

България може и е длъжна да добави стойност към ЕС, а не да стои безмълвно в ъгъла и да играе ролята на нечий троянски кон, подчерта той.

Плевнелиев подчерта, че повече отвсякога ЕС се нуждае от подкрепа и доверие, за да отговори на надигащия се популизъм и национализъм. Президентът беше категоричен, че сме длъжни да бъдем активни и да извоюваме достойното си място в региона.

Той се спря и на ситуацията у нас и посочи, че 2014 година е била на политическа нестабилност и противопоставяне, свръхдефицит, спрени еврофондове. Президентът оцени, че назначените от него две служебни правителства са свършили достойно работата си и са успокоили обществото.

В президентството коалиционни формули и задкулисни договорки не са правени и няма да се правят, подчерта Плевнелиев и допълни, че не влиза в спиралата на политическо противопоставяне. Той заяви, че разбира ролята си на обединител като търсене на диалог и че не критикува и не налага вето без аргументи.

Според президента, който е и върховен главнокомандващ, най-голямата опасност за въоръжените сили е системното недофинансиране.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Марш бе търнокоп, секретар комсомолски. Само това знаеш, да сипеш лозунги
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
"Кризата на тежко политическо противопоставяне от последните пет години е зад нас"-----------------Не знам колко тежко е било политическото противопоставяне, но ми се струва че тъпърва идва времето на противопоставяне. Икономическо! И в сравнение с него, политическото противопоставяне ще изглежда като оперетна постановчица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още