IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Политическите игри на дребно са вредни за икономиката

Президентът декларира, че ще подкрепи всяко усилие за реформи

14:46 | 20.01.15 г. 2
<p>
	Росен Плевнелиев. <em>Снимка: БТА</em></p>

Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Политическите игри на дребно са вредни за икономиката. Този извод направи президентът Росен Плевнелиев на Деветата годишна среща на бизнеса с правителството.

2015 година трябва да е на действието, на реформи и на модернизация. Няма да има оправдание, ако българският политически елит избере вместо реформите, други политически сметки на дребно, беше категоричен държавният глава.

Президентът декларира, че ще подкрепи всяко усилие за реформи, защото не може да разчитаме само на ниските данъци. Трупаме нов дълг, с който запушваме пробойни в системата, решението е стабилност и реформи, подчерта той.

Президентът заяви, че е благодарен за политическото усилие от последните месеци и го подкрепя безусловно. Той посочи, че приветства амбициите на правителството и му желае успех.

България е страна със сериозен потенциал, за всички е ясно, че се развиваме под възможностите си. Основната задача пред политиците е да направим така, че повече хора да повярват в страната, заяви президентът и допълни, че това може да стане с приемственост в политиките.

Плевнелиев каза още, че енергийната диверсификация е въпрос на национална сигурност, а зависимостта от една тръба и доставчик пречи на икономиката. България е износител на ток, но хората не печелят нищо от това, заяви той. 

По думите му отдавна транзитираме руски природен газ, но цената му за България вече второ десетилетие е една от най-високите и българската енергетика е докарана до „прединфарктно състояние“.

Президентът разкритикува още това, че по енергийните ни проекти цената скача двойно от първоначалното и че мнението за тяхната реализация се мени. 

Плевнелиев заяви, че не се впечатлява от думите за „Голям шлем“, но ще се впечатли, когато българската енергетика заработи устойчиво в интерес на хората. Президентът допълни и че не се впечатлява от идеята за газов хъб, но ще се впечатли, ако се интегрираме с европейския газов пазар.

Пред бизнеса Плевнелиев посочи, че за да има инвестиции, спешно трябва да бъде възстановено доверието в БНБ, КФН, ДКЕВР и системата на правораздаване. 

Президентът напомни, че имаме план до 2020 година, по който постигнахме консенсус и Европа също подкрепи - „България 2020“. Той посочи, че Споразумението за партньорство с Европейския съюз (ЕС) осигурява важен ресурс от над 15 млрд. евро, а националният бюджет ще осигури минимум още толкова за ключови реформи и инвестиции в следващите 6 години.

Президентът подчерта, че имаме план и пари, но трябва добро изпълнение и допълни, че за устойчив резултат е необходимо широко политическо съгласие. 

Плевнелиев апелира парламентът да подкрепи съдебната реформа, включително ако за това са необходими конституционни промени.

Президентът каза още, че към края на 2014 година са усвоени около две трети от средствата от еврофондовете, което е около средното за ЕС. По думите му има изгубени средства, но това беше нашият пръв програмен период, в който набрахме опит и трябва да се поучим от грешките, за да вървим напред. 

Пред бизнеса Плевнелиев подчерта още, че бездействието вече не е опция за България.

Повече новини от България можете да прочетете в Dnes.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 6
a2
преди 9 години
Добре е да спрем най-после с тези игри на дребно, защото реформите ни чакат. А без реформи няма как да вървим по пътя на прехода, нали?А реформи които са належащи има много, първо да се реформира пенсионната система, да се даде право на хората на избор дали ще са в частен фонд или в НОИ. После има проблеми в здравеопазването, образуванието и т.н. Работа има, а ние имаме и воля. Браво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още