IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предвидени са две нови клинични пътеки за радиохиругия

Засега НЗОК поема лъчетерапията с новия линеен ускорител в Университетска болница "Свети Иван Рилски"

17:32 | 11.01.16 г.
Предвидени са две нови клинични пътеки за радиохиругия

Предвидени са две нови клинични пътеки за лечение с апаратите за радиохиругия, които трябва да бъдат остойностени и Здравната каса да плаща за тях от април тази година. Засега НЗОК поема лъчетерапията с новия линеен ускорител в Университетска болница "Свети Иван Рилски", съобщава БНР.

Точните финансови разчети за стойностите по двете нови клинични пътеки, по които да се лекуват пациентите у нас, ще станат ясни в бъдещия Национален рамков договор. 

С високоспециализираната апаратура ще се лекуват тумори на нервната система, но и артериовенозни малформации. 

Петима души вече са преминали успешно лъчелечението в "Свети Иван Рилски". Над 20 души са се записали от началото на годината за диагностика и евентуално лечение в университетската болница.

Между 12 и 30 хиляди евро струват процедурите по радиохирургия в Турция и в други европейски страни, обясняват лекари от клиниката.

Лекарите са са категорични, че за България наличието на апаратура за радиохирургия е голяма стъпка, тъй като лечение с подобна апаратура липсва у нас досега, а в Европа първите терапии са проведени още през 50-те години на миналия век.

Пациентите с диагноза, изискваща радиохирургия, ще бъдат насочвани за лечение у нас, тъй като насочването за чужбина означава отлагане във времето и значително по-висока цена на терапията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още