IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преките чужди инвестиции прекосяват прага от 1 млрд. евро през деветмесечието

Размерът им е с една четвърт по-голям в сравнение с този през същия период на 2014 г.

15:53 | 16.11.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Преките чужди инвестиции прекосяват прага от 1 млрд. евро през деветмесечието

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) надхвърлят 1,1 млрд. евро през деветмесечието на 2015 г., като размерът им е с една четвърт по-голям в сравнение с този, регистриран през същия период на миналата година. Това показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ).

През третото тримесечие обемът на капиталите, прекосили границата на страната ни, възлиза на 302,4 млн. евро след положителни ревизии на данните за юли и август. През първото и второто тримесечие ПЧИ са, съответно – 443,2 млн. евро и 355,9 млн. евро.

Само през септември обаче БНБ регистрира отрицателни 6,3 млн. евро заради спад на дяловия капитал, т.е. на този тип инвестиции, които се считат за трайни капиталови вложения в местни предприятия и имоти.

С други думи – чужд инвеститор се е разделил с дялове в българско дружество или е продал имоти. През месеца понижението по това перо е в размер на 111,1 млн. евро. Обемът на дълговите инструменти от 91,4 млн. евро и на реинвестираната печалба от 13,4 млн. евро не успяват да компенсират намалението.

Сравнение с данните за септември 2014 г. показва, че тогава ПЧИ са били отрицателни в размер на 200,3 млн. евро заради спад на дълговите инструменти с 252,1 млн. евро, т.е. това е бил размерът на промяната в нетните задължения между местни и чужди дружества по финансови, облигационни и търговски кредити. С други думи – може да е настъпил падеж или да е погасен дължим заем от страна на местно предприятие.

От друга страна, размерът на дяловия капитал нараства от 396,8 млн. евро в края на септември 2014 г. до 1,032 млрд. евро към 30 септември 2015 г., което е подобрение с около 635 млн. евро. За същия период по статия „Дългови инструменти“ има отрицателни 50,9 млн. евро, при положение че до 31 август 2015 г. по това перо имаше 602 млн. евро.

С други думи - възможно е суми, отчитани само като инвестиции в ценни книжа, да са прехвърлени като дялов капитал – т.е. да е възникнало акционерно участие или увеличение на такова в дадено дружество или дружества.

Подчертаваме, че информацията, изнесена от БНБ, подлежи на последващи ревизии, като стойностите могат да бъдат променяни както в посока нагоре, така и надолу.

Таблица: БНБ. Данните са съставени съгласно принципа на първоначалната посока на инвестицията, при спазване на методологическите изисквания на 6-тото издание на „Ръководството по платежен баланс и международна инвестиционна позиция“ на МВФ. Отрицателният знак при инвестициите в чужбина показва нетно нарастване на активите на българските предприятия.

Разбивката по държави сочи, че най-голям е размерът на ПЧИ от Холандия. Към края на септември общата им стойност възлиза на 1,589 млрд. евро, като 1 млрд. евро от тях са инвестиции в дялов капитал и реинвестирана печалба. На второ място е Австрия с ПЧИ за 230,6 млн. евро, на трето е Франция със 105,8 млн. евро. Следват Норвегия с 88 млн. евро, Белгия с 51,6 млн. евро и Италия с 51,1 млн. евро.

Предварителните данни на БНБ сочат още, че преките инвестиции на български предприятия в чужбина за периода януари-септември 2015 г. възлизат на 76,6 млн. евро, докато за същия период на миналата година бяха в размер на 528,4 млн. евро. Само през септември те нарастват с 45,6 млн. евро при такива за 29,6 млн. евро през същия месец на миналата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
1 милиард !! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"Колегите ни от ЕС италианците също не могат да се оплачат. Базата във Виченца, от която преди 71 години бяха извършени най-тежките англо-американски бомбардировки над София, излиза на американските данъкоплатци 329 000 000 долара като годишен наем.http://bultimes.com/italiya-izkarva-329-mln-ot-us-baza-godishno-balgariya-0-lv-ot-4/Петролната държава Бахрейн пък получава 190 милиона долара годишен наем за използването на една американска база.Даже Киргизстан взема не само 60 милиона долара годишно, за да имат янките база близо до границите с Русия. Страната си е уредила и 1 милиард инвестиции в инфраструктура покрай съоръжението."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
1 млрд. евро ! Един милиард.....=="Италия изкарва $329 млн. от US база годишно, България 0 лв. от 4България не получава нито цент за четирите американски бази на нейна територия вече девет години. В същото време другите държави при това не само в Евросъюза, но и по другите континенти, припечелват нелошо от американското присъствие.Най-много вземат от своите военни самите американци за една сграда и 30 дка площ, които е дал за база, щатът Калифорния получава 1 200 000 000 долара. Двоен джакпот удря Флорида 2 500 000 000 за една база.На следващо място в класацията е Германия, която за съоръжението Хохенсфелд взема 1 милиард долара, което в днешна равностойност е 1,8 млрд. лева. Сумата е колкото два военни бюджета на България. Закритата миналата година друга база носеше на хазната на бундесрепубликата 97 милиона в зелено всяка година като наем....."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
mitkopom
преди 8 години
Дли инвестициите от холандия са от офшорки и дали изобщо инвеститорите са холнадци или нашенци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още