IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приета е дългоочакваната нова концепция за медицинската експертиза

Очакваме в началото на 2018 г. да започнем да правим промените, заяви зам.-министърът на труда Султанка Петрова

12:33 | 26.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Приета е дългоочакваната нова концепция за медицинската експертиза и експертизата за работоспособността, която трябва да реши проблемите с инвалидните пенсии. Това каза зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова по „Нова телевизия“.

Промените са както в посока ограничаване на фалшивите инвалидни пенсии, така и въвеждане на облекчени процедури. 

С новите мерки искаме да спрем източването на социалната и здравната системи, заяви Петрова. Тя подчерта, че акцентът ще бъде върху остатъчната работоспособност, а не върху диагнозата, както беше досега.

Очакваме в началото на 2018 г. да започнем да правим промените, заяви зам.-министърът, като допълни, че целта е да се преодолеят проблемите, трупани от десетки години. 

„Целта ни е да се справим с проблемите, трупани от 27 години. Затрупана съм с жалби от хора, които търсят помощ и подкрепа. Искаме прозрачна система, за да се намалят злоупотребите”, заяви зам.-министърът на труда.

Петрова каза, че ще бъде намален общият брой на хората, които ползват инвалидни пенсии, но ще бъде повишен размерът на пенсиите за тези, които действително имат нужда от тях.

„Очакваме в началото на 2018 година вече да започнем стъпка по стъпка да правим промените“, заяви заместник-министърът.

Що се отнася до новите моменти от концепцията, свързани с някои облекчения за инвалиди тя каза, че всички хора с ампутирани крайници ще получават пожизнен ТЕЛК, припомняйки, че в момента хора с ампутирани крайници ходят регулярно да доказват състоянието си пред комисиите.

Петрова коментира още, че има и много измами с ТЕЛК-ови решения при децата. Дори цитира цели села, в които почти всички деца са с ТЕЛК. И допълни, че новите мерки ще пресекат тези практики.

Това ще спести около 50 млн. лева годишно, показват изчисленията на министерството.

Вече ще се работи по международната квалификация на Световната здравна организация за човешката функционалност, уврежданията и здравето, заяви Султанка Петрова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още