IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените в закона за електронния подпис минаха на първо четене

КРС ще публикува списъци с компаниите, предоставящи услуги по закона

16:34 | 20.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за електронния документ и електронния подпис, внесени от ГЕРБ. Със законопроекта се прави промяна по отношение на издаването на квалифицираните удостоверения, предаде БТА.

Предвижда се Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да е националният контролен орган, осъществяващ надзор върху дейността на доставчиците на удостоверителни услуги.

На КРС е възложена и дейността по създаването, поддържането и публикуването на националните доверителни списъци на лицата, предоставящи електронен подпис.

Предвижда се Изпълнителната агенция "Българска служба за акредитация" да определя организациите, които ще сертифицират устройствата за създаване на  електронни подписи и печати.

Вносителите посочват, че срокът за въвеждане на този европейски регламент в българското законодателство е отминал на 1 юли 2016 г. и с приемането на законопроекта се цели да се избегне наказателна процедура срещу България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още