IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените в Закона за енергетиката в защита на потребителите стигнаха до НС

Забранява се спирането на тока преди почивни и празнични дни и без предварително уведомление

16:32 | 20.09.13 г.
Промените в Закона за енергетиката в защита на потребителите стигнаха до НС

БСП внесе промените в Закона за енергетиката, с които планира да защити потребителите от монополите.

Предвижда се въвеждането на забрана за спиране на тока в деня, предшестващ почивен ден. "При никакви обстоятелства не могат да ви спират тока в петък или преди Коледа", разясни червеният депутат Явор Куюмджиев.

Промените предвиждат още, че 3 дни преди да ни се спре токът заради неплатени сметки, електроразпределителните дружества (ЕРП) ще трябва да уведомяват потребителите.

ЕРП-тата ще могат да режат тока само при задължения, по-големи от половин минимална работна заплата - тоест 155 лева. Отменя се и таксата за повторно включване, а то ще става до 8 часа след плащането на сметката.

Червеният депутат отхвърли обвиненията, че промените в Закона за енергетиката ще стимулират некоретните платци, както и опасенията, че те могат да костват финансов ресурс на ЕРП-тата. "Който е неизряден, ще му се спира токът. Но вече няма да може да се спира за един лев дължима сума или един ден просрочена фактура", категоричен беше той.
"Ще последват още такива инициативи", заяви Куюмджиев и обеща подобни промени, които се отнасят до банковите услуги и супермаркетите.

Левицата обсъжда възможностите за затягане на законодателството за ипотечното кредитиране. Едно от предложенията е банките да могат да отнемат само ипотекираното жилище в случай, че длъжникът спре да плаща по заема, но да нямат право да изискват от клиентите да продължават да им плащат.

Куюмджиев обеща да има широки обществени дискусии, като основната цел ще е да се защитят правата на гражданите от монополите.

Куюмджиев обаче прогнозира сериозен отпор от засегнатите от тези законови промени.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още