IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕРП-тата са притеснени от новите защитни мерки за абонатите

Забраната за спиране на тока на клиенти с неплатена сметка до 155 лв. щяла да доведе до изоставане в плащанията

11:23 | 16.09.13 г.
ЕРП-тата са притеснени от новите защитни мерки за абонатите

Енергоразпределителните дружества в България приветстват нужните промени в Закона за енергетика. Има обаче притеснения, че забраната за спиране на тока на клиенти с неплатена сметка под половин минимална заплата или, 155 лв., може да доведе до забавяне с месеци назад. Това заяви тази сутрин пред bTV директорът на Енерго Про Стефан Абаджиев,

Абаджиев уточни, че конкретната позиция на дружеството по предлаганите мерки, както и евентуална нужда от увеличаване в цената на електроенергията, може да бъде дадена едва при запознаване с готовия законопроект.

Припомняме, че преди седмица стана ясно, че според новите предложения от страна на БСП Енергото няма да има право да спира тока, ако дължимата сума е по-малка от половин минимална работна заплата. Ако абонатът не плати и фактурата за следващия месец обаче, ЕРП-то вече ще има право да спре електроподаването.

„Това е много революционен проект. Има голям брой клиенти под 155 лв, затова смятаме, че ще има едно изоставане в плащанията, а енергетиката не може да работи със забавени финанси”, допълни Абаджиев и уточни, че и сега Енерго Про не изключвало тока за просрочени сметки от няколко стотинки или левове. По негови думи практиката била до това да се прибягва при случаи на задължения от поне 40 лв. и то при уведомяването на клиента с писмо и SMS.

Депутатът от левицата Таско Ерменков пък обясни, че идеята на този законопроект, който още не може да бъде наречен така, защото не е внесен в Народното събрание, е да постави в центъра проблемите на потребителите и да върне доверието им, но без това да разклати цялата система.

Затова идеята в момента е да се обсъждат тези проблеми в широк контекст, с широко участие на всички заинтересовани страни, за да намерим, така да се каже, онези проблеми, които ще бъдат еднакво поносими за всички и еднакво отговорни за всички, заяви още Ерменков.

Има ли намаление на сметките за ток?

Има намаление на сметките за ток, категоричен беше директорът на Енерго Про Стефан Абаджиев. По негови думи потребителите остават с грешни впечатления, че сметките им са се вдигнали. Причината според Абаджиев е фактът, че от години се наблюдава тенденция на повишаване на потреблението на електроенергията за август спрямо юли, пише още Dnes.bg.

Нямаме нито една жалба, че сметката не съвпада. Доколкото знам и EVN нямат, обясни още той.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още