IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство затвърди годишния спад за трети пореден месец

Секторният индекс се понижава с 0,4% на годишна база, показват данните на НСИ

12:57 | 07.11.14 г.
Промишленото производство затвърди годишния спад за трети пореден месец

През септември индексът на промишленото производство* нараства с 1,2% на месечна (сезонно изгладена) база и спада с 0,4% на годишна (календарно изгладена) база, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът спада за трети пореден месец на годишна база след понижението от 0,3% за юли, което бе първо от миналия септември насам, и понижението от август с 1,9% на годишна база.

Месечни изменения

Увеличение спрямо август е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ и в преработващата промишленост - по 1,8%, докато в добивната промишленост е отчетено намаление от 8%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 18,9%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 11%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 8%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - със 7,9%, производството на тютюневи изделия - със 7%.

Спад е регистриран при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6,4%, производството на мебели - с 5,7%, производството на напитки - с 4,3%.

Годишни изменения

На годишна база спад на промишленото производство е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 13,8%, и в добивната промишленост - с 9,6%, докато в преработващата промишленост е регистриран ръст от 5,5%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 30,5%, производството на химични продукти - с 28,4%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 23,9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 15,4%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 12,7%.

Намаление е отчетено при производството на напитки - с 12,3%, производството на превозни средства, без автомобили - с 11,7%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 9,1%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - със 7,8%.

* Индексите не измерват действителното равнище на производството, а оценяват средното изменение на производството между два времеви периода. За оценката на индексите се извършва представително наблюдение на предприятията от промишлеността, като извадката обхваща предприятия, чийто годишен оборот надхвърля 97% от оборота на цялата промишленост.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още