IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътната агенция ще прекрати договора с "Актор" за „Струма“

Комисия ще направи цялостна проверка на качеството на изпълнените строително-монтажни работи

17:30 | 27.10.14 г.
Пътната агенция ще прекрати договора с "Актор" за „Струма“

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) започна процедура за прекратяване на договора за изграждане на лот 4 от автомагистрала "Струма" от Сандански до Кулата с изпълнителя "Актор" АСД, съобщиха от пътната агенция.

Към момента обектът е изпълнен на около 50 процента.

Комисия ще опише извършените досега строителни дейности на обекта. В нея ще участват представители на възложителя, строителния надзор, проектанта и изпълнителя. Ще бъде извършена и цялостна проверка на качеството на изпълнените строително-монтажни работи.

АПИ ще започне нова обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки за извършване на строително-монтажни работи, необходими за довършване и цялостно изграждане на обекта. Срокът за изпълнението на поръчката ще бъде до 150 дни от подписването на разрешението за строеж.

От бъдещия изпълнител ще се изиска възстановяване на пътната настилка на обходните маршрути, преминаващи през населените места от започването на строителството на лот 4. Дотогава остава настоящата временна организация на движението в района на обекта.

Припомняме, че след като пое отново АПИ, председателят Лазар Лазаров установи при внезапна проверка на място, че по отсечката от магистралата не се работи, заради което институцията обмисляше и прекратяването на договора с изпълнителя.

След поредица от срещи със строителя обаче не бе постигнато споразумение за изграждането на участъка.

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева тогава обясни, че строителите имат неоснователни претенции към държавата, свързани с липсата на инертни материали и отчуждителни процедури на терените.

Гръцката „Актор“ поиска допълнително финансиране от 39 млн. лева заради непредвидени разходи, както и камъни и технологии, с които да завърши пътния участък. Пътната агенция обаче отказа. Преди няколко месеца компанията получи и допълнителни 5,5 млн. лева за изместване на инженерна инфраструктура.

Министърът на транспорта Николина Ангелкова коментира днес пред в. "24 часа", че договорът с „Актор“ ще бъде прекратен, като държавата ще си търси и неустойките по него.

В петък изтече крайният срок от страна на Министерството на регионалното развитие, когато фирмата трябваше да подпише предложения й анекс. Той предвиждаше до края на годината да се изгради едното платно от Сандански до Кулата, за да се изведе трафикът от населените места по трасето, а до края на март да бъде построена и другата лента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още