IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ремонтите на "Тракия" и "Хемус" ще затрудняват трафика цяло лято

От края на април до октомври всички ремонтни дейности ще се извършват едновременно

14:45 | 15.04.15 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Чака ни летен сезон, в който пътуването по магистралите "Тракия" и "Хемус" няма да е лесно и ще изисква повече време, обяви регионалният министър Лиляна Павлова в Министерския съвет.

По думите й от края на април до октомври всички ремонтни работи ще се извършват едновременно, затова в момента Пътната агенция и строителните фирми изготвят график за временна организация на движението, който ще бъде съгласуван с КАТ.

"И на Гергьовден, и за 9-ти май и за 1 юни, и така цяло лято ще бъде ограничено движението по всички магистрали, които се ремонтират", подчерта тя.

Павлова разясни, че докато се ремонтира едното платно, движението ще се извършва двупосочно в другото с ограничение до 60 км/ч.

"Това ще доведе до забавяне в придвижването и затова апелираме всички пътуващи да имат търпението и разбирането, че трябва да се предвижда повече време за пътуване", допълни тя.

Министърът каза още, че не навсякъде ще може да бъдат предложени обходни маршрути, което налага да се използва "двупосочно насрещно движение" през цялото лято.

По думите й състоянието на магистралите е такова, че не става дума за преасфалтиране, а за тежка реконструкция и ремонти, които ще отнемат много повече време.

С решение на Министерския съвет се осигуряват по бюджета на МРРБ обещаните до 100 млн. лв. за ремонт на критичните участъци по "Тракия" и "Хемус". От начало на април по тях бе въведено ограничение в скоростта.

През лятото престои цялостен ремонт и рехабилитация на 80 км участъци от двете магистрали - по АМ "Тракия" от 5 до 10-ти км, от 60-ти до 90-ти, от 119-ти до 134-км.

Участъците по "Хемус" са четири в направлението Шумен – Варна, обясни Павлова.

По протежение на още 150 км от двете магистрали ще бъдат ремонтирани всички мостови съоръжения, ще се подменят пътни знаци, мантинели и др.

"Само ремонта на моста на Елешница ще струва около 3-4 млн. лева, тъй като говорим за цялостно махане на асфалта, на плочите, изграждане на нови плочи, хидроизолация и асфалтиране", обясни министърът.

В критичните участъци са предвидени и дейности, свързани с отводняване, промяна на пътното платно, за да не се получава аквапланинг.

По думите й ще бъдат довършени и ремонтите на големите виадукти на двете магистрали, започнати в предишния мандат на ГЕРБ.

"Доскоро репликите бяха „асфалт не се яде“. Стана ясно, че без асфалт не може, така че тези ремонтни работи са задължителни и са важни, и разчитам на разбирането и подкрепата на всички пътуващи", настоя регионалният министър Лиляна Павлова.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
kefal
преди 9 години
Може да се приложи напредничавата схема за 2 платна в посока и едно наобратно според трафика, както се прави напоследък у столицата ни.Или по едно платно в посока и аварийната лента да се ползва само за автомобили със специален режим на движение и за който трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
ivanrog
преди 9 години
Дам, по-добре по магистрала снограничение 60, от колкото по главен път с 90, дам наисъна е по-добре! Винаги съм опявал, че без поддръжка не става, но и когато правиш само аварийни ремонти, това сега е такова, също не става, трябва ПОДДРЪЖКА истинска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
kefal
преди 9 години
Ремонти трябват, имаме магистрала до морето, но поддръжка си трябва. Нека налято като тръгнем за морето да си спомним това и да не се ядосваме като пътуваме, защото ремонтите са за наше добро. Няма да пътуваме 3 часа, а 3 и половина, до морето, но все пак по-добре с магистрала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Бойко Магистралата :)Дреме ми, без това ще хода в Гърция, копайте колко искате
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още