IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария няма да отвори трудовия си пазар за българи и румънци от 2014 година

През февруари швейцарците ще гласуват дали да въведат трудови квоти за всички граждани от ЕС

12:48 | 27.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Швейцария няма да отвори трудовия си пазар за българи и румънци от 2014 година

През 2014 година Швейцария няма да отвори трудовия си пазар за българи и румънци, каквито задължения имат страните, членуващи в ЕС, съобщава местното издание Le Nouvelliste. На 1 януари 2014 година изтича крайният седемгодишен срок за премахването на всички ограничения за свободно придвижване на българските и румънските работници в общността.

Макар и да не е член на ЕС, Швейцария има подписани редица двустранни споразумения, гарантиращи свободен достъп на гражданите на ЕС на техния трудов пазар. Страната е част от единния европейски пазар.

През 2009 година беше проведен и национален референдум, на който швейцарците да отговорят дали искат да допуснат българските и румънските работници в страната. В месеците преди провеждането на допитването ЕС оказа силен натиск върху правителството в Берн, заплашвайки, че ще дезактивира някои важни търговски двустранни споразумения.

Под въпрос се оказа и членството на Швейцария в Шенгенското пространство.

В крайна сметка резултатите от това допитване бяха, че ограниченията ще бъдат валидни до 2016 година, а при определени условия, предпазната клауза може да бъде продължена до 2019 година.

За най-новия член на ЕС – Хърватия, ограниченията ще важат за между пет и седем години, допълва още швейцарското издание. 

Всъщност швейцарските власти ще оставят в ръцете на своите граждани доколко свободен за чужденци ще бъде трудовия пазар в страната. В началото на февруари 2014 година ще има ново допитване – този път посветено на идеята за въвеждане на квоти за трудови мигранти от целия ЕС. Предложението е на Швейцарската народна партия, но препоръката на правителството е гражданите да гласуват против тази мярка.

Отварянето на трудовите пазари за българи и румънци е болезнена тема в някои държави от ЕС. Сериозна съпротива идва от Великобритания, където се опасяват от силен наплив на гражданите на двете най-бедни страни в общността, което ще постави под натиск не само трудовия пазар, а и социалната им система. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
rumen221
преди 10 години
ХА-ХА-ХА...Пак ни обявяват за полуевропейци...:- "От 1-и януари още 9 държави ще отменят забраната за свободно движение на български и румънски работници..."Само за роби... или май сега на робите казват "работници"...Ние сме и ще си оставаме полуевропейци, докато не влезем в Шенгенското пространство и има ПЪЛНА СВОБОДА НА ПРИДВИЖВАНЕ В Е.С....!!!Сега сме само ИНДУСТРИАЛНИ РОБИ ИЛИ ТУРИСТИ...!!!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още