IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария запази тавана на франка спрямо еврото

В момента страната не е изправена пред никакъв натиск, за да изменя много експанзионистичната си парична политика, коментира експерт

14:50 | 12.12.13 г.
Швейцария запази тавана на франка спрямо еврото

Швейцарската централна банка (ШЦБ) обеща да осъществява неограничени покупки на чуждестранна валута, за да защити тавана на франка на фона на възстановяващата се икономика в еврозоната.

Ръководената от Томас Джордан институция запази фиксирания си таван от 1,20 евро за един франк и очаквано остави основния си лихвен процент при нулева ставка. Решението съвпадна с прогнозата на всички 22 анкетирани от Bloomberg икономисти.

Базираната в Цюрих банка прибегна до поставянето на таван преди две години на фона на опасенията за дефлация и рецесия. Същевременно европейската дългова криза бе в разгара си, а все по-слабото еврото заплашваше да засегне швейцарския износ.

Според Джордан липсата на изменения в монетарната политика в последните 15 месеца не е проблем. Пазарните очаквания също клонят в тази посока, като експертите не предвиждат резки изменения преди 2015 г.

"В момента Швейцария не е изправена пред никакъв натиск, за да изменя много експанзионистичната си парична политика", отбеляза Максим Ботрон, икономист в Credit Suisse. "За 2014 г. очакваме ШЦБ отново да запази тавана на валутния си курс непроменен", допълни той.

Въпреки че еврозоната излезе от рекордно дългата рецесия през второто тримесечие, икономическата активност на континента продължи да расте с бавен темп от едва 0,1 на сто през трите месеца до края на септември. Това принуди Европейската централна банка да понижи основната си лихва в началото на ноември до рекордно ниското равнище от 0,25 на сто.

Президентът на базираната във Франкфурт институция Марио Драги за пореден път декларира готовността на банкерите да запазят разходите по заеми ниски за продължителен период от време. Целта е трайно излизане от дефлационния курс и предотвратяване на ново изпадане в рецесия.

Въпреки покачването си по-рано през деня курсът на еврото спрямо франка се върна до голяма степен на изходно ниво. EUR/CHF губи 0,09 на сто до 1,2210 по време на обедната търговия на Стария континент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още