IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичната община прекрати търга за ремонта на бул. "Скобелев"

Проектът предвиждаше удължаване на тунела под НДК и демонтиране на трамвайното трасе, което преминава през него

17:36 | 21.01.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Столичната община прекрати търга за ремонта на бул. "Скобелев"

Столичната община е спряла обществената поръчка за за ремонт на бул. “Скобелев”, който предвиждаше демонтиране на трамвайните релси в тунела на НДК и реконструкцията му в само автомобилно съоръжение, както и удължаването на тунела с 90 м.

Решението за прекратяване на тръжната процедура е публикувано на сайта на общината. Като причини за спирането ѝ се посочват съществени пропуски в идейния проект и приложените към документацията количествени сметки, чиято промяна би довела до промяна на условията на търга.

Документите ще бъдат преработени и местната администрация в София отново ще обяви процедурата, посочва се в решението. 

Процедурата за ремонта на бул. “Скобелев” беше обявена през декември 2015 г. При прогнозна стойност от почти 7 млн. Лева. Предвиждаше се удължаване на тунела под НДК с 90 м, демонтиране на трамвайните релси от съоръжението и освобождаването му само за автомобилно движение.

Релсите се предвиждаше да минават над удължения тунел, за да се отдалечат от жилищните сгради, а и да се осигури възможност за автомобилно обслужване на т.нар. “военно НДК”, където се предвижда да се преместят Софийският районен съд и други институции към правосъдното министерство.

Преди да прекрати процедурата, Столичната община обяви в началото на януари, че удължава срока за подаване на оферти за търга до 1 февруари включително.

Междувременно граждани стартираха подписка срещу премахването на трамвайното трасе от тунела под НДК.

За последните десет години в София са закрити 9,88км трамвайни трасета, а новопостроените са едва 2,81км. Трасето от Петте кьошета до кв. Лозенец е скоростно и автономно, изпълняващо важни транспортни функции за южна София, а участъкът му по бул. Черни връх бе основно ремонтиран само преди три години, посочват от инициативата “Спаси София”.

Гражданите настояват достъпът до “военното НДК” да се реализира така, че да не е за сметка на трамвайното трасе, защото така трамвайната връзка към кв. “Лозенец” ще бъде безвъзвратно прекъсната в разрез с европейските практики, които насърчават електро- и екотранспорта.

Сред другите искания на гражданите са организирането на обществени обсъждания, на които да се проучат всички варианти за подобряване и увеличаване на транспортната обезпеченост на жителите в района на НДК и кв. “Лозенец”.

Инициативата припомня, че общината е обещала да замести трамвая с тролейбусна линия, но тя не е включена в проекта и е без осигурено финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Cameron+
преди 8 години
Мечтая да стане като в Германия. Спечелилите търга да използват материали, които да издържат поне 5 г след срока им на годност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още