IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на януари започва изграждането на третата линия на метрото

За големите инфраструктурни проекти столицата разчита на еврофинансиране

09:35 | 07.01.16 г.
До края на януари започва изграждането на третата линия на метрото

До края на януари започва изграждането на третата линия на метрото. Ще се строят седем нови метростанции, но и в седем участъка ще има проблеми в трафика заради стеснени по време на строителството улици. Това каза пред bTV кметът на София Йорданка Фандъкова.

Първата метростанция ще се строи до „Малък градски театър зад канала“. Трасето продължава през „Орлов мост“, бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Граф Игнатиев“, връзка с НДК, улица „Георги Софийски“ при Медицинска академия, бул. „България“ и бул. „Акад. Ив. Ев. Гешов“ и кв. „Красно село“. Четири години е срокът за изграждане на подземното трасе.
Кметът припомни, че разширението на метрото става със средства по оперативна програма „Транспорт“.

„Трасето е тежко, минава през централна градска част, ще осигури връзка на „Овча купел“ и „Левски“ с центъра, но докато се строи, ще има затруднения“, каза кметът. 

Затова в тази част няма да се правят мащабни ремонти на улици. Такива се предвиждат за бул. „Монтевидео“, който ще бъде разширен, ул. „Обиколна“ в „Дружба“, ул. „Козлодуй“ с трамвайната линия, бул. „Владимир Вазов“ с мостовите съоръжения и улица „Богатица“.

10 млн. лв. повече са заложени за вътрешнокварталните улици, заяви кметът.

Тя коментира снимка на бул. „Витоша“, където в ремонтираната пешеходна зона има пропаднали плочки. Всеки ден се налагат глоби на шофьори, които преминават през улицата, въпреки че е забранено, каза кметът. Тя допълни, че улицата е в гаранция и подобни ремонти са за сметка на изпълнителя.  

За ремонта пред НДК Фандъкова каза, че над 600 хил. лв. е санкцията за изпълнителите през тази година, които за връщани 7 пъти за корекции. 

Запитана дали ремонтът надхвърли 20 млн. лв., тя каза: „Не. Точно половината“. Ремонтът ще продължи през 2016 г., когато ще се подменят плочки.

„Проектът се финансираше частично от оперативна програма „Регионално развитие“ и в последствие защитихме допълнително средства. Малка част от средствата е от бюджета на общината, по-голямата част е евросредства“, заяви кметът.

Тя отрече да се кандидатира за президент на предстоящите избори.

За смяната на главния архитект на София тя каза, че Петър Диков е подал оставката си и тя влиза в сила от 9 февруари. Междувременно се подготвя нов конкурс и той ще бъде обявен до края на януари. Имало предложения от браншови и граждански организации.

За кварталите без канализация тя коментира, че Столична община планира да кандидатства с над 150 проекта по новата оперативна програма „Околна среда“.

Междувременно заместник-кметът на София Ирина Савина коментира, че до 2020 г. канализацията на територията на града трябва да бъде довършена. Тя припомни в интервю за БТА, че през 2006 г. е изготвен анализ, който показва, че 30% от града няма изградена канализацията. Основните трудности са при градоустройствените процедури и при отчуждаването.

По думите й приети в края на 2013 г. промени в Закона за общинската собственост значително са утежнили процедурата по придобиване на собствеността на терените за инфраструктурните обекти. “Но с последната промяна от 2014 г. бихме могли, преди да влезе в сила заповедта за отчуждаване, да поискаме предварително изпълнение, което ускорява процедурата”, уточни Савина.

Тя посочи, че през изминалите години е стартирало поетапното изграждане на канализация в територии на столицата, където такава липсва или е изградена частично - в кв. "Горубляне", в кв. "Суходол", в местност Сливница ("Люлин"), в кв. "Модерно предградие" и в др.

Средствата са били осигурени от различни източници - ИСПА, ОП "Околна среда" 2007-2013 г.
В малките населени места, които са с между 2 и 10 000 жители и тези под 2 000 жители, срокът за изграждане на канализация е 2025 г., посочи Савина.

С оглед на това, че София е с население от близо 2 млн. души, а разширението на канализационната мрежа в годините е забавено, нуждата от такава е огромна. Разчита се основно на еврофинансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още