IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свързаният с организацията на Гюлен Абдуллах Бююк е предаден на Турция

На Бююк му е наложена мярка по Закона за чужденците, след като Анкара не изпрати ново искане за екстрадиция

19:57 | 10.08.16 г. 2
Свързаният с организацията на Гюлен Абдуллах Бююк е предаден на Турция

Турският гражданин Абдуллах Бююк е принудително отведен до границата с Турция и предаден на турските власти, защото е останал в страната ни повече, отколкото му е било разрешено по закон, съобщават от МВР за БТА.

Абдуллах Бьоюк се смята за финансист на "ФЕТО" – организацията на проповедника в изгнание Фетхуллах Гюлен – основен опонент на президента на страната Реджеп Тайип Ердоган, предава ТАСС, като се позовава на турски медии.

Чужденецът е издирван като член на организацията на Гюлен. По-рано днес в. "Миллиет" съобщи, че Бююк е предаден от България на турските власти на ГКПП "Къпъкуле". 

Искане за екстрадиция на Абдуллах Бююк е било изпратено на 15 февруари т.г. от страна на Анадолската главна републиканска прокуратура в Истанбул. Във връзка с това на турския гражданин е била наложена временна мярка "задържане под стража", която е била потвърдена от съда.

На 9 март Софийският градски съд е отказал екстрадиция на лицето, а 20 дни по-късно апелативният съд е потвърдил това решение.

Не е постъпвало ново искане за екстрадиция на Бююк, информира МВР.

Преди предаването на Бююк българските власти настояваха, че той не може да бъде върнат в Турция без отправено аргументирано искане от Анкара, което да бъде разгледано от съда. Затова и му е наложена административна мярка "принудително отвеждане" по Закона за чужденците.

По-рано днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу потвърди пред турски медии, че се подготвя предаването на Бююк на турските власти, защото България му е отказала политическо убежище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
d333
преди 7 години
Как каква..., подмазват се на Ердогана, откакто стана по-силен след безуспешния опит за преврат срещу него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Jorkata
преди 7 години
Интересно каква игра играят нашите тука...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още