IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайчо Трайков: Токът няма да поевтинее, ако държавата го доставя

Мрежите на ЕРП-тата си остават частна собственост и държавата трябва да плати милиарди, за да ги придобие, коментира бившият енергиен министър

08:42 | 20.03.14 г. 3
Трайчо Трайков: Токът няма да поевтинее, ако държавата го доставя

Цената на тока няма как да стане по-ниска, ако държавата го доставя, коментира бившият енергиен министър Трайчо Трайков в сутрешния блок на „Нова телевизия”.

„Докато ЕРП-тата бяха държавни, те прибираха 25% от крайната цена на тока, а сега този процент е 5. Признатите разходи бяха 25%, сега са 10%”, припомни бившият енергиен министър. Държавното ЕРП не е успяло и да събира дълговете си в ромските махали и непрекъснато е имало оплаквания от страна на потребителите, че покриват и тези разходи.

Но всъщност цената на тока може да не е най-сериозният проблем за крайните потребители и за България като цяло, стана ясно още от думите на Трайков.

„Докато страната не остане без ток, на взимащите решения няма да им дойде акълът в главите”, допълни той. Според него с ограничаването на инвестициите електроразпределителните дружества икономисват от поддръжката и всъщност това поставя под заплаха доставките на ток.

При отнемането на лицензите, държавата ще назначи специален управител, който да ръководи дейността на дружеството. В същото време обаче мрежите са частна собственост на електроразпределителните дружества. В този случай, стигне ли се до национализация, „държавата трябва да плати милиарди, за да придобие собствеността на мрежата”, обясни още Трайков.

Бившият министър беше категоричен, че липсва равнопоставеност в системата – НЕК ще фалира, ако дружествата не й платят за един месец, а самите дружества от 20 месеца очакват НЕК да им плати задълженията. Според него ДКЕВР постава в невъзможност за нормална дейност и ЕРП-тата, и НЕК.

Държавната енергийна компания всъщност има над 2 млрд. лева задължения и не дължи пари само на ЕРП-тата, а и на производителите на енергия.

Тук можете да следите развитието на кризата с електроразпределителните дружества

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 3
SS-23
преди 10 години
В този случай, стигне ли се до национализация, държавата трябва да плати милиарди, за да придобие собствеността на мрежата, обясни още Трайков.==========================================================Какви "милиарди" ве, момче!?! Продадени са за няколко милиона, за толкова е ще се изкупят...евентуално. Ясно е обаче, че всичко е просто предизборен прах, и нищо такова няма да се случи... за съжаление! Тия 240 разбойника не разбраха ли, че хората отдавна поумняха и никой не се връзва на плоски ходове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
data
преди 10 години
кат нямате пари - ще ходите на площада да сваляте червените меринджей , че се *** агейн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
0pk
преди 10 години
Ами като няма пари, да си одим на село и да си палим свещите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още