IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три министерства и Кунева ще търсят решение за новия гръцки данък

Българският бизнес може да изгуби около 1,5 млрд. лева заради налагането на данъка

15:34 | 07.04.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Три министерства и Кунева ще търсят решение за новия гръцки данък

"Министерството на външните работи, Министерството на финансите, Министерството на икономиката и аз ще работим за решението на проблема за новия гръцки данък". Това каза днес вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева на заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси, цитирана от пресцентъра на "България на гражданите".

Гръцкото правителство възнамерява да наложи нов данък върху фирми от България, Кипър и Ирландия, които имат търговски взаимоотношения със страната. Атина планира да заложи 26% данък при източника.

Българският бизнес може да изгуби около 1,5 млрд. лева заради налагането на данъка, предупреди заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев, който също участва в заседанието на бюджетната комисия, цитиран от БНР.

Реално данъкът ще бъде наложен единствено на сделки, които са фиктивни, но ще бъде авансово удържан от всички сделки. Така, докато доказват съществуването на сделката, българските предприятия няма да могат да ползват парите си, обясни Ананиев.

Според него премахването на данъка в Гърция може да бъде атакувано в съда в Люксембург.

„Ние вървим по дипломатически път, вървим също и с разговорите с Европейската комисия. Ако не стане по дипломатически път, продължаваме си процедурата по пътя, който ни води до съда в Люксембург. Принципно стокооборотът е 2,8 млрд. евро. 26% - това са някъде малко под 800 млн. евро, или около 1,5 млрд. лв.“, каза той.

Кунева подчерта, че трябва да се усилят дипломатическите усилия и диалога между България и Гърция и изрази готовност за активни действия.

Тя обяви, че е провела предварителни разговори, от които може да обобщи, че има нагласа за дипломатическо решаване на въпроса.

Вицепремиерът посочи още, че към момента все още няма ясна процедура и критерии как точно да се прилага законът, затова именно сега е моментът София да настоява за промени.

Кунева обаче изрази и съмнение, че поради преговорите, които води южната ни съседка, в близките седмици може да не се стигне до диалог за решението на този проблем.

„Ирландия заяви, че няма да предприеме засега никакви действия по този въпрос. Кипър предприема политическа среща на най-високо ниво. В България все още няма посещение на никакво ниво и трябва да наваксаме в това отношение“, каза още вицепремиерът, цитирана от агенция „Фокус“. Според нея Кипър ще водят преговори само на двустранно ниво и няма да търсят решение чрез европейските си партньори. 

Кунева припомни, че България е сигнализирала Европейската комисия за казуса. По думите ѝ ЕК би трябвало да защити българската позиция, защото политиката ѝ е насочена към хармонизация и по-ниски данъчни ставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 5
redcretin
преди 9 години
Мазен ***, за какво по-точно злорадстваш? Нищо от написаното няма да стане, дъртата Кунева за капак ще си припише чужд труд - и толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 16
Mavi Goz
преди 9 години
Честито на всички ***, гласували за днешните управляващи!!! Старото *** Мави "Salutes Yoo! *** Your DickHeads!" хахаха!Не само, че Южен поток ще мине вместо през България, през Гърция, но и българите ще си го платят ... хахаха! Да ви се^рем и на реформаторските кратуни, и на евроатлантическите шитни, и на тъпата пасмина, загледана на запад, но родена на изток! Хахаха...!Остава Ви да чекате КуКунева и целата клика дупедавци да Ви защитят интересите точно както и с АЕЦ-а и останалите ГЛАВИ и други атрибути от присъединителния процес, дето КуКунева му е експерт геби... муахахаха! Гледайте с кръвясали очи към Путин - той е сега плашилото! Може и да го уплашите, докато ви *** на родна почва...!!! Хахахаха...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още