IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Връщането на лицеза на "Дунарит" няма да бъде обжалвано

Предприятието може да продължи да изпълнява дейността си, докато съдът не се произнесе по казуса

17:07 | 18.03.15 г.
Връщането на лицеза на "Дунарит" няма да бъде обжалвано

Решението за връщането на лиценза на "Дунарит" няма да бъде обжалвано, съобщи пред журналисти икономическият министър Божидар Лукарски. Припомняме, че на 10 март съдът спря решението на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките за замразяване на лиценза за дейността на русенския оръжеен завод.

Министърът уточни, че решението на съда реално означава, че на този етап предприятието ще може да продължи да работи и да изнася продукцията си. В същото време обаче съдът продалъжава да гледа спора по същество и се очаква произнасянето му по казуса.

Припомняме, че в началото на март стана ясно, че заводът в Русе е със спрян лиценз да извършва дейността си. Причината за това е сигнал от спецслужбите. Информацията се оказа секретна и не беше разпространена публично.

С решението на Съвета бяха спрени разрешителните за износ, внос и трансфер на оръжия и за регистрация за брокерска дейност с оръжия. Бившият председател на ДАНС Владимир Писанчев е подал на Междуведомствения съвет „сигнал за финансовата сигуронст на държавата, свързан с движението на пари”.

Синдикатите и ръководството на предприятието веднага реагираха с коментари, че финансовото състояние на „Дунарит” е много добро и всяка година реализира печалба от над 10 млн. лева.

Преди дни служителите на завода излязоха на протест и коментираха, че предприятието е загубило 2 млн. лева заради спрения лиценз. Решението на Междуведомствения съвет може да коства и работните места на служителите.

Заводът „Дунарит” беше приватизиран през 2005 година. Основният предмет на дейност е проектиране и производство на военна и машиностроителна продукция.

Успоредно с усъвършенстването на военните продукти започва производството на продукция за граждански цели: оборудване за зъботехнически лаборатории, машини за поддръжка и ремонт на релсови пътища, автомобилни уредби за ВВГ “Пропан Бутан”, пластмасови детайли и инструментална екипировка.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още