IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Взрив избухна в бившия военен завод "Миджур" във Видинско

Информация за жертви все още няма, предполага се, че на смяна в предприятието са били 15-17 души

07:06 | 02.10.14 г.
<p>
	Районът около фабриката е отцепен от съображения за сигурност, екипи на пожарната и медицински екипи чакат разрешение, за да влязат в предприятието. <em>Снимка: БТА</em></p>

Районът около фабриката е отцепен от съображения за сигурност, екипи на пожарната и медицински екипи чакат разрешение, за да влязат в предприятието. Снимка: БТА

Отново тежък инцидент във фабрика за боеприпаси – взрив избухна в сряда вечерта в завода в с. Горни Лом, обл. Видин (бившият завод “Миджур”). Все още няма официална информация за жертви, засега само на три жени е оказана медицинска помощ и те са без опасност за живота, съобщава Нова телевизия.

Заради изискването в продължение на 24 часа да не се навлиза в обектите на мястото на взрива заради евентуални вторични експлозии специалистите, както и медицинските екипи, чакат на 4 км от фабриката, защото районът е отцепен. Не е известен и точният брой на хората, които са били на работа в момента на взрива. Предполага се, че са 15-17 души, включително и собствениците на предприятието.

Около завода няма признаци на живот. Близките на работниците не могат да се свържат с тях. Не се чуват и вторични взривове.

Не се знае какво е предизвикало взрива. Според жители на селото във фабриката е имало камиони с противопехотни мини, забранени от Женевската конвенция, които е трябвало да бъдат унищожени.

На извънредна пресконференция главният секретар на Министерството на вътрешните работи (МВР) Светлозар Лазаров, цитиран от агенция Фокус, съобщи, че на база първичните разговори, проведени със специалисти, се смята, че взрив с такава мощност и такава насоченост не би могъл да бъде предизвикан в следствие на утилизация на мини. Той обаче не коментира каква би могла да бъде причината за инцидента.

Главен комисар Николай Николов, директор на Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, коментира, че разрушенията са тежки, а отломки от разрушения цех се намират на 500-600 м.

Вътрешният министър Йордан Бакалов, който също е на мястото на инцидента, посочи, че жертви има, но броят им на този етап не е уточнен.

Днес мястото на взрива ще бъде огледано със специална военна техника преди екипите да влязат, за да огледат щетите.

Това не е първият инцидент във фабриката. Преди няколко години има няколко случая на ранени при взривове, както и на един загинал. Според публикации в медии в предприятието са били открити нарушения по отношение на безопасността и са дадени предписания. Това беше потвърдено тази сутрин от Бакалов, който посочи, че проверката е показала неправилно съхранение на боеприпаси. Издадени са три акта и според министъра контролът по изпълнението на работата и спазването на технологиите не е бил добър.

Повече информация може да намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още