IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захариева: Твърденията за повишение на цената на тока от 2015 г. са спекулация

Ако до средата на ноември се сформира новото правителство, то ще има време да се заеме с Бюджет 2015, каза вицепремиерът

10:33 | 16.10.14 г.
Захариева: Твърденията за повишение на цената на тока от 2015 г. са спекулация

Твърденията, че цената на тока ще се повиши от 1 януари 2015 година, са спекулация. Това заяви вицепремиерът Екатерина Захариева на форум "Околна среда, здравословни и безопасни условия на труд 2014".

„Нито регулаторът е казал такова нещо, нито има внесени искания“, каза Захариева.

Тя коментира още, че последното насрочено заседания на Енергийния борд е отложено, за да имат време участниците да се запознаят с материалите. От думите й стана ясно, че се очаква днес Министерството на икономиката и енергетиката да е готово с промени в Закона за енергетиката. „Нямаше как да представим закона днес и да очакваме бордът да го обсъди”, каза Захариева.

Утре най-късно законът трябва да бъде изпратен за запознаване и да бъде оповестен на сайта на Министерски съвет.

Захариева разясни, че промяната в закона е свързана с ангажименти на служебния кабинет – постигане на независимост на ДКЕВР, както и назначенията на членове на Комисията да стават от Народното събрание, като в същото време регулаторът да се раздели на два състава – воден и енергиен. “Целта е комисията да е независима с ясен мандат и бюджет“, посочи вицепремиерът.

По Бюджет 2015 се работи в Министерството на финансите, но е редно новото правителство да го обсъди и приеме на Министерски съвет. „Ако до началото или средата на ноември се сформира новото правителство, то ще има време да се заеме с бюджета за следващата година“, каза вицепремиерът.

Тя повтори отново, че очаква до края на октомври да се възстановят плащанията по блокираната програма „Околна среда“ и ос 3 на програма „Регионално развитие“. Според нея това определено ще подпомогне държавния бюджет до края на годината. Захариева напомни, че има позитивен доклад за двете оперативни програми, които са спрени от одиторите в България.

Екатерина Захариева направи коментар и за неблагоприятната среда за инвестиции у нас. „Най-важното за инвестиционния климат е стабилност. Продължаващата около две години икономическа криза, подплатена със сериозна политическа такава, не са благоприятна среда за нови инвестиции. Неслучайно в първите шест месеца на тази година над 32-36% е спадът в преките инвестиции в България", каза тя. И допълни, че се надява да имаме стабилно правителство със стабилна коалиция и парламент, което да може да направи необходимите важни стъпки за подобряване на инвестиционния климат.

Във връзка с темата на форума Екатерина Захариева каза, че безопасността на работното място освен на контролните функции на държавата е задължение и на бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още