IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зам.-кметът по транспорта в Столична община Любомир Христов е подал оставка

Името му се свързва с неизгоден търг за избор на изпълнител на спирки за градски транспорт

13:49 | 22.04.16 г.
Зам.-кметът по транспорта в Столична община Любомир Христов е подал оставка

Заместник-кметът по транспорта на Столична община Любомир Христов е подал оставка, съобщиха от пресцентъра на общината. Оставката е подадена след публикации в медиите, които свързват името му с обществена поръчка за избор на изпълнител на спирки за градски транспорт.

Депутатът от ГЕРБ Ирена Коцева също подаде оставка, след като стана ясно, че фирма, близка до съпруга й, участва в сделката за 60 спирки в София, която според експертите е на завишена цена, съобщава Dnes.bg.

За съмнителната обществена поръчка съобщи „Нова телевизия“. Сделката е за 60 спирки в София – дейност в областта на транспорта, където отговорен е и зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. Възложител е Центърът за градска мобилност, а цената за спирките е 236 730 лева общински пари.

Независими експерти обаче твърдят, че дадената сума е твърде висока за изграденото до момента. Според тях цената на навесите е два пъти по-ниска от тази, описана в договора.

От разследването става ясно още, че служебната кола на заместник-кмета по транспорта на София Любомир Христов на няколко пъти е засичана в Самоков, пред къщата на депутата от ГЕРБ Ирена Коцева. Впоследствие става ясно, че Христов е ходил там многократно през уикендите. Оказва се, че съпругът на избраничката от управляващите е съдружник във фирмата, спечелила голямата обществена поръчка за столичните спирки.

Заместник-кметът на София призна за познанството си с депутатското семейство, но добави, че не е шеф на Центъра за градска мобилност, който е пуснал обществената поръчка. "Центърът за градска мобилност е юридическо лице, което има собствено управително тяло, собствени процедури, собствен бюджет", коментира Христов. Ако обаче цената, на която са направени спирките, е два пъти по-ниска от платените общински пари, то кой е прибрал разликата?

Ирена Коцева настоява, че това, за което знае, са малки поръчки, които една такава малка фирма в трудно време изпълнява.

"24 часа" твърди, че след разкритията премиерът Бойко Борисов е поискал депутатът от ГЕРБ Ирена Коцева да подаде оставка като народен представител, както е поискал от Йорданка Фандъкова и Любомир Христов също да напусне поста си.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още