IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравното министерство одобрява идеята за бързо наказание на нападателите на лекари

Важна е своевременната реакция на охранителните органи, каза д-р Мирослав Ненков

10:57 | 18.07.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков одобри идеята на Прокуратурата нападателите на лекари да бъдат подвеждани под отговорност по бързата процедура в седемдневен срок. Той заяви по БНТ, че тежките наказания, а не глобите, биха били добра превенция срещу насилието над медицински работници.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров обеща до ноември да бъдат въведени първите мерки за превенция на насилието срещу лекари в спешните центрове. МВР е поело ангажимент да издаде указания за действие при кризисни ситуации на лекарите. То ще е насочено както към охранителите на болниците, така и към служителите на МВР. От здравното министерство се ангажират да поставят паник-бутони и директна телефонна връзка във всеки един спешен център. 

Д-р Мирослав Ненков се обяви в болниците да се поставят максимално най-много камери и устройства за безопасност. Той добави, че е важна не само техническата обезпеченост откъм безопасност, но и своевременната реакция на охранителните органи.

„Паник бутонът няма да спре шамарите - ще ги спре бързата реакция на охранителните органи“, посочи той. И допълни, че лесно може да се реализира идеята информацията от паник бутона да се предаде максимално бързо на полицията.

Вчера главният прокурор разговаря с вътрешния министър и с министъра на здравеопазването, както и с шефовете на най-големите болници в София, за мерките, които трябва да бъдат предприети след редицата нападения над лекари. Само от началото на тази година вече са регистрирани 52 такива случая, отчете здравният министър.

Статистиката на прокуратурата обаче посочва, че през 2014 г. са образувани пет дела, а са осъдени четирима души. През 2015 г. са образувани четири разследвания и само един е осъден. През миналата година за нападения над медицински лица има започнати само две дела.

Сред идеите, които са обсъждани на срещата, е възможността всички мобилни екипи да бъдат снабдени с паник бутон, чрез който да има директна връзка с охранителна фирма или полицията. Освен това ще бъдат определени и прокурори, чиито ресор ще бъдат болниците. Така те ще реагират максимално бързо при подаден сигнал.

Тежката наказателна политика не е единственото средство за превенция, важна е охраната на болниците, каза още обвинител номер едно. Вътрешният министър Валентин Радев заяви, че министерството не може да е изцяло отговорно за сигурността в лечебните заведения и затова започва обследване на всички спешни отделения в болниците. Очаква се конкретни мерки да бъдат взети най-късно до Нова година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още