IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последният мохикан на Камерън напусна британското правителство

Постът на финансов министър се поема от бившия външен министър Филип Хамънд. Тереза Мей възнагради Борис Джонсън, като го назначи за външен министър

22:23 | 13.07.16 г. 4
<p>
	Тереза Мей и съпругът й Филип пристигат на Даунинг стрийт. Новият британски премиер бързо започна да съставя кабинета си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тереза Мей и съпругът й Филип пристигат на Даунинг стрийт. Новият британски премиер бързо започна да съставя кабинета си. Снимка: Ройтерс

Финансовият министър на Великобритания Джордж Озбърн – най-големият съюзник на бившия премиер от Консервативната партия Дейвид Камерън, реши да не остава в правителството на новия министър-председател Тереза Мей и подаде оставка, съобщава ВВС.

Поста му заема Филип Хамънд – външен министър на Великобритания в кабинета на Камерън.

Озбърн написа в профила си в Twitter, че за него е било привилегия да служи на страната си като финансов министър в продължение на 6 години. “Надявам се да оставям икономиката в по-добро състояние, отколкото я заварих”, посочва той.

Озбърн изразява и благодарностите си към всички, които са му съдействали да изпълнява задълженията си като финансов министър – екипа му, съветниците и служителите в министерството.

Днес Тереза Мей официално стана новият премиер на Великобритания и веднага се зае да съставя правителството си съгласно дадения й от кралица Елизабет II мандат. Филип Хамънд беше първото й назначение.

Озбърн е бил първият избор на Мей за външен министър, но той е решил да не участва в кабинета й, информира още ВВС. Така за този пост изгря звездата на бившия кмет на Лондон Борис Джонсън, един от най-видните застъпници на Brexit, който се спрягаше и за премиерския пост, но се отказа да се състезава за лидерското място в Консервативната партия.

Назначението на Джонсън като външен министър се определя от медиите като възнаграждение заради отказа му да участва в премиерската надпревара. Според ВВС той не е сред любимците на Тереза Мей, но според представител на консерваторите, пожелал анонимност, тя се надява той да “изпробва чара си пред европейските лидери” в преговорите за Brexit.

Новият британски премиер назначи за вътрешен министър Амбър Ръд, а Майкъл Фалън запазва поста си на министър на отбраната. В кабинета на Мей влиза и Дейвид Дейвис – ветеран евроскептик, който изгуби лидерската битка в Консервативната партия от Дейвид Камерън преди няколко години. Той е назначен за министър по въпросите на Brexit и се очаква да има водеща роля в преговорите за излизането на Великобритания от ЕС.

Лиам Фокс – бивш министър на отбраната на Острова, е назначен за министър на международната търговия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 18 rate down comment 1
Grosss
преди 7 години
Вярно че не е и ние няма да станем като тях,но те да внимават да не станаткато нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 10
Hahoto
преди 7 години
ГБ, не е БГ !!! Ние щото сме много трезви и многомозъчни /видно от коментара ти ;), та сме вързали едни тикви у двора, свет да ти се завие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още