IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забраната за пушене остава, решиха депутатите на първо четене

НС отхвърли и двата законопроекта за смекчаване на пълната забрана за цигарен дим

13:23 | 12.12.13 г. 5
Забраната за пушене остава, решиха депутатите на първо четене

Депутатите отхвърлиха и двата законопроекта за либерализиране на пълната забрана за пушене на закрити обществени места по време на дебатите по първо четене на промените в Закона за здравето.

Първо беше подложен на гласуване законопроектът на партия "Атака", който беше отхвърлен. От общо 188 гласували „за“ бяха 64 , „против“ – 107, въздържаха се 17 народни представители.

При гласуването на законопроекта на левицата, който също беше отхвърлен, гласуваха 190 депутати, като "за" бяха 76, "против" – 106, "въздържали се" - 8.

Непосредствено преди гласуването в изказването си здравният министър Таня Андреева, заяви, че като лекар не приема либерализирането на тютюнопушенето. Тя изрази съжаление, че дебатът не е бил „дебат за здравето“. „Не приемам противопоставянето на бизнес срещу здраве, защото здравето няма цена“, каза още Андреева.

Забраната защитава здравето на непушачите, на работещите в заведенията и е забрана, която е в защита на превенцията срещу тютюнопушенето, смята министърът. Въпрос е на свободен избор. Аз смятам, че не само МЗ, но и депутатите са призвани да покажат грижа към непушачите, към пасивните пушачи и децата, допълни тя.

Таня Андреева настоя, че водещото при взимане на крайното решение трябва да бъде здравето.

Удовлетворена съм от оставане на забраната за пушене на обществени места, заяви пред журналисти в парламента министърът на здравеопазването Таня Андреева след като парламентът отхвърли предложения за либерализиране на пълната забрана.

„За мен този дебат е дебат за здраве и никакви други теми около него не стоят. Всеки от депутатите има право да отстоява и застъпва позиция и становища”, каза Андреева. „За мен, от гледна точка на здравето на хората, това беше правилната крачка”, каза министърът пред Фокус.

На въпрос дали е очаквала този резултат, Андреева каза: „Надявах се, не можех да знам как ще гласува всеки един от депутатите. Водила съм разговори с част от тях с аргументите, които споменах в зала”.

На въпрос дали има разочарование сред групата на "Коалиция за България", Андреева каза: „Не мисля, че има разочарование. Видяхте, че всички народни представители гласуваха по съвест и по своите разбирания”.

Гражданска инициатива „България без дим“ и над 30 пациентски, здравни и природозащитни организации, обединени в коалицията „За живот без тютюнев дим“, приветстват с облекчение отказа на народните представители да либерализират действащата забрана за тютюнопушене на обществени места.

„Здравият разум, моралът и европейската ориентация на обществото ни победиха днес,“ заяви Павел Антонов, председател на едноименното сдружение. „Поздравяваме народните представители от всички парламентарни групи, които с гласовете си днес съхраниха мечтата ни да живеем като достойни европейци и да отглеждаме тук здрави деца в чиста здравословна обществена, а и политическа среда, без дим и зловонно задкулисие“.

Дебатите по двата законопроекта можете да прочетете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Пирамидата на Ivanoff
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Уестингхаус, инвеститор Тошиба, забраната за пушене..... това правителство нещо много започна да заприличва на предното?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 2
Slavvi
преди 10 години
Създава се изкуствено проблем (връщане на тютюнопушенето), който се раздухва стабилно. После се създава реакция - обществена и политическа. И накрая се взема решение - да не се връща тютюнопушенето. *** си мисли: "БРАВО, това са политици, които мислят за хората". Евтин PR, с който занимават маймуните докато ги оправят стабилно.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 5
jikev
преди 10 години
Браво!Сега ще намерим малко работа на ченгетата и няколко държавни структури, до като убедим пушачите, че има закон и ще се спазва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 0
vivankata
преди 10 години
Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още