IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще продава дялове в държавни компании

Продажбите се очаква да носят приходи на държавата от поне 1 млрд. евро на година

21:46 | 02.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция ще продава дялове в държавни компании

Гърция представи план за частична приватизация на няколко големи държавни компании, чрез която правителството ще може да си набави част от нужните средства, за да поправи големия си бюджетен дефицит.

Правителството обяви, че планира да продаде миноритарни дялове в гръцката железопътна компания OSE, която в момента е на загуба, пише BBC. То ще предложи на инвеститорите 49% от нейните акции, както и 39% от капитала на държавните пощи на Гърция.

Освен това ще бъдат продадени дялове от съответно 23% и 10% в двете водоснабдителни дружества EYATH и EYDAP.

Продажбите на миноритарни дялове в държавни компании се очаква да донесат приходи от поне 1 млрд. евро на година в държавния бюджет.

Това са поредните мерки, насочени към намаляване на големия държавен дълг на страната, след като правителството съкрати заплатите в публичния сектор и пенсиите.

Допълнителни постъпления в бюджета ще дойдат чрез разширяването на монопола върху хазарта, който в момента се държи от държавна компания, както и чрез разширяването на възможностите за онлайн залагания в страната.

При обявяването на плана за приватизация гръцкият министър на финансите Георги Папаконстантинау заяви, че правителството има за цел да защити сектора на обществените услуги, но по един по-устойчив начин в дългосрочен план.

Частичната приватизация в гръцкия държавен сектор бе договорена в рамките на масивния план за предоставянето на финансова помощ от 110 млрд. евро на Гърция, договорен от ЕС и Международния валутен фонд в началото на май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още