IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Участници в срещата на Г-20 не очакват пробив във финансовите регулации

Срещата ще подкрепи по-скоро общи принципи, отколкото конкретни мерки

11:41 | 03.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Участници в срещата на Г-20 не очакват пробив във финансовите регулации

Финансовите министри и централни банкери от Г-20 се събират утре в Бусан, Южна Корея, за да постигнат консенсусни решения, които да бъдат одобрени от лидерите на техните страни по-късно през месеца на срещата на Г-20 в Торонто, Канада.

Някои от участниците обаче вече снижиха очакванията си за налагане на единен данък върху банките, чрез който да се формира фонд, финансиращ изпадналите в затруднение институции.  

Това поставя под съмнение способността на групата да решава сложни въпроси, предава Ройтерс.

„Не мисля, че сме на прага на общ консенсус по въпроса за банковия данък“, е казал при пристигането си в Южна Корея американският финансов министър Тимъти Гайтнър.

„Не смятам, че все още е налице широка подкрепа в Европа за въвеждане на финансови такси, сходни с тези, които предложихме в САЩ“, е казал той. „В Г-20 няма единна подкрепа по въпроса и това едва ли ще се промени на тази среща.“

МВФ предложи през април два вида банкови данъка, но групата на двадесетте поиска те да бъдат преработени след опозиция от някои страни.

Канада и Бразилия продължават да са против данъка, изтъквайки, че техните банки нямаха нужда от спасяване по време на кризата.

„Бразилия и други страни вече имат стриктни регулации. Независимо от нивото на данъка е нелогично той да бъде прилаган към всички“, заяви през седмицата източник от бразилското правителство.

Япония пък е убедена, че нейната система за защита на депозитите е алтернатива на банковия данък.

Срещата в Бусан ще се опита да постигне споразумение преди срещата в Торонто и по въпроса за банките, които са твърде големи, за да бъдат оставени да фалират.

Политиците искат да направят по-лесен процеса на ликвидиране на закъсали банки, така че да не застрашават цялата система, какъвто бе случаят при фалита на Lehman Brothers през 2008.

И по този въпрос обаче се очаква по-скоро приемането на общи принципи, отколкото единен пакет от мерки.

Съветът за финансова стабилност, натоварен от Г-20 да осъществи намеренията за финансови реформи, вече намали очакванията си за възприемане на общ глобален подход към големите институции.

Повече единство има по въпроса за налагането на по-високи стандарти за капитал и ликвидност спрямо банките, за да могат те да устояват на пазарни шокове.

Г-20 постигна споразумение новите правила да влязат в сила до края на 2012, но след възражения от банковия сектор, че това е твърде рано, крайният срок може да бъде удължен, нещо, което и Тимъти Гайтнър намира за разумно.

Обещанието на Г-20 да създаде единни счетоводни стандарти до средата на 2011 пък на практика стана неизпълнимо вчера, когато две от водещите счетоводни организации в света заявиха, че няма да могат да постигнат съгласие по всички стандарти дотогава. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още