IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Два консорциума в борба за над 200 млн. лв. за завода за софийския боклук

Освен първоначалната цена, София ще плаща и по 9-10 млн. лв. всяка година за поддръжка на съоръжението

12:08 | 09.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Два консорциума в борба за над 200 млн. лв. за завода за софийския боклук

Два консорциума са допуснати като кандидати за строителството на завода за механично-биологична обработка на отпадъци в София, съобщи на откритото заседание на тръжната комисия заместник-кметът Мария Бояджийска.

Това са „Хут-Станилов“ и „Сандината - МБТ“.

Днес бяха отворени ценовите им предложения за строителството на завода, като решението на комисията за окончателното класиране трябва да бъде готово до 15 юни.

За строителството кандидатстваха девет дружества, като останалите седем не са допуснати поради несъответствие на техническата и административните части от документите им, уточни Бояджийска.

Консорциумът „Хут-Станилов“, който включва българското дружество „Станилов“ и германският консорциум „Валтер-Хейлит СС“, предлага цена 208,8 млн. лв., с аванс до 20% от сумата. Годишните оперативни разходи за работа на инсталацията, посочени в предложението, са 9,427 млн. лв.

Консорциумът „Садината-МБТ“, който включва гръцката фирма „Хелектор“ и германското дружество „Хохтийф“, предлага цена 240,614 млн. лева, с 12% аванс от сумата. Годишните разходи за работа на инсталацията, посочени в предложението, са 9,83 млн. лв. с условието, че те могат да се променят заради променящите се цени на електроенергията.

Един от недопуснатите кандидати - „Данеко-Валмекс Садината МБТ“, ще обжалва решението, заяви представителят на компанията Атанас Жаров, който присъстваше на отварянето на предложенията, предаде БТА.

Представителят на „Садината-МБТ“ Димитрис Граматас обясни, че предложената от тях цена е по-висока заради по-качествена технология.

По думите на Мария Бояджийска до 15 юни комисията ще провери дали има допуснати грешки в подадените предложения. На въпрос относно разликата в качеството на оборудването, за което посочват от „Садината-МБТ“, Бояджийска заяви, че всички кандидати са декларирали, че са се запознали с условията на процедурата и те не могат да се променят.

Тя добави, че според проектите за инсталациите за отпадъци само 28% от генерираните отпадъци в столицата трябва да се депонират след изграждането на съоръженията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още