IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина със само три мола, Варна – с планове за три на един булевард

Пазар на недвижими имоти у нас за момента отсъства, но все пак един наистина добър проект би намерил финансиране, смятат експерти

18:18 | 09.06.10 г. 8
Автор - снимка
Създател
Атина със само три мола, Варна – с планове за три на един булевард

„В Атина има само три мола и мисля, че това отговаря на въпроса дали има нужда от повече молове в София”, каза Константинос Ламбру, директор "Комуникации и маркетинг" на гръцката GEK Terna Group, по време на осмото международно финансово изложение „Банки инвестиции пари”.
 
„При това не всички са успешни“, допълни той. По думите му по време на олимпиадата в Атина през 2004 г. е имало 12 проекта за мултитърговски центрове, но са били реализирани само три. „Мисля, че на българския пазар има място за проекти с по-малки мащаби”.

Като пример за недобро градоустройствено решение Ламбру посочи Варна, където ако бъдат реализирани всички планове, търговските центрове само на един булевард в града ще станат три.

На въпрос за изграждането на логистични центрове в страната, Ламбру посочи, че Югоизточна Европа е унифициран пазар и ако дадена компания построи логистичен център например в София, друг няма да е необходим в Солун или Белград.

Проектите на GEK Terna Group в България не са замразени, каза Ламбру. Още със стъпването си на българския пазар компанията е взела решение да избягва локации, където са струпани много инвестиционни проекти като Банско и някои курортни комплекси по Черноморието, посочи той. Компанията обяви старта на проект за офис сграда на пл. „Македония“ в София през август миналата година. 

Друга гръцка компания - Assos Capital, която е инвеститор в The Mall в София, е много доволна от инвестициите, които е направила в страната, като приходите от тях в повечето случаи са надхвърлили бизнес очакванията на компанията, посочи Александър Папагеоргиу, изпълнителен директор на компанията.

В дългосрочна перспектива Assos предвижда нови инвестиции, допълни той. Папагеоргиу заяви, че неговата компания няма да се фокусира върху проекти за изграждането на нови мащабни търговски центрове.

Пазар на недвижими имоти в България за момента просто отсъства, но все пак един наистина добър проект би намерил финансиране дори в тези условия - около това мнение се обединиха участниците в изложението.

Въпреки стагнацията на пазара има известни признаци за неговото размразяване, каза Таня Косева-Бошова, член на борда на директорите на Forton International.

Участниците в форума се обединиха и около мнението, че в България е необходимо адаптирането на международните оценителски стандарти за недвижима собственост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
KARA
преди 13 години
Бе как ше сравняваш варна с Атина...мноо сте прости !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Невена08
преди 13 години
С германо-австрийския пример визирам един конретен мол в София
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Невена08
преди 13 години
От значение е именно, че са три в толкова голяма близост, което е показателно за недалновидността на инвеститорите, най-меко казано. Иначе три мола за цяла Варна да речем, че е ок, стига внимателно да е избрана локацията, да са проучени потребителските нагласи и предпочитания в какъв тип обекти и каква атмосфера се търси при пазаруването. За да не се направи някоя огромна сграда с подредба тип германско-астрийски стриктен ред навсякъде, която в Австрия може да отговаря идеално, но не и тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
wert
преди 13 години
Много подвеждащо заглавие сте сложили: ...Варна с планове за три на един булевард.Ако човек не е запознат ще си каже брех, щом на един булевард ще имат 3 мола, сигурно във Варна имат 10-20 мола общо. Е да ама не. Има 2 мола и трети ще пускат. Като първият мол реално е по-скоро малко молче, а вторият е нормален размер. И това е всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Jason
преди 13 години
Да допълня предния пост.За да бъде успешен един МОЛ от около 20 000кв.м. търговска площ то трябва да има потенциал от поне 150 000 жители/потребители за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Jason
преди 13 години
Тя да беше само Варна.Я погледнете Стара Загора. Превъзходен град, на супер място и добра икономика, но неповече от 140 000 жители а има 4(четири) проекта за МОЛ!!!Първия вече работи от година, втория ще се отваря през август, третия от Карфур гарантират, че не се отказват и за сега само четвъртия е спрян.Пълен абсурд!!! Ще гледаме същата вакханалия, която ни прожектираха по морето, Банско, офисите в София и т.н.А иначе си има международни стандарти за да бъде успешен един МОЛ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
MILOM
преди 13 години
ходих в гранд мола-половината помещения незаети,а третия етаж не работи.Представям си в кулите и галерия колко ще са наемателите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
varna
преди 13 години
Само не разбирам защо в заглавието се говори за планове, когато два от моловете на този булевард вече работят, а третият е практически завършен и буквално тия дни ще бъде открит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още