IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи ръст на борсовите индекси в Европа за тази седмица

За силните повишения на индексите помогнаха добивните и финансовите компании

19:57 | 09.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Първи ръст на борсовите индекси в Европа за тази седмица

Европейските борсови индекси завършиха сесията на положителна територия за първи път от началото на тази седмица, водени от добивните и финансовите акции, които се възстановиха от разпродажбите по време на предишните три сесии.

За силните повишения на индексите днес помогна изказване на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, който увери, че щатската икономика се възстановява. Той очаква 3,5% растеж на брутния вътрешен продукт на страната през тази година въпреки дълговата криза в Европа.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 се повиши силно с 1,2% до 242,98 пункта и така прекъсна губещата си серия от предишните три дни. Индексът, който следи фондовите борси в 17 западноевропейски страни, плюс Гърция, все още се намира с 11% под най-високата си точка за тази година, която достигна на 15 април, по данни на Bloomberg.

Акциите от банковия сектор се представиха най-добре в региона, начело с тези на гръцките банки. Книжата на National Bank of Greece, която е най-голямата гръцка банка, поскъпнаха с 5,4%, а тези на Alpha Bank скочиха с близо 6%. Основният борсов измерител в Гърция ASE завърши сесията с повишение от 3,8% и стана най-печелившият индекс в региона днес.

Силно поскъпнаха и книжата на компаниите от минния сектор, след като цените на металите се повишиха на Лондонската метална борса. Акциите на петролната компания British Petroleum обаче се понижиха до 15-месечно дъно заради тежките последици от петролни разлив, причинен от избухването на нейна платформа в Мексиканския залив.

Националните индекси се повишиха във всички западноевропейски фондови борси, като се изключи Португалия. Британският FTSE 100 нарасна с 1,2% до 5 085,86 пункта, воден от добивните и финансовите компании. Енергийният сектор в същото време отчете спад заради понижението от над 4% при акциите на British Petroleum.

Икономическите данни за Великобритания от днес показаха, че търговският дефицит остава стабилен на ниво от 7,3 млрд. лири през април. Британският премиер Дейвид Камерън заяви през тази седмица, че ще приложи модела за справяне с големия бюджетен дефицит, който се използва успешно от Канада през 90-те години на миналия век.

Още по-силно с по 2% напреднаха главните индекси в Германия и Франция. Немският канцлер Ангела Меркел, заедно с френският президент Никола Саркози, призоваха днес за ускоряване на реформата във финансовия сектор на Европа. Според тях непокритите къси продажби на акции и държавни облигации трябва да бъдат забранени, докато финансовите пазари остават силно волатилни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още