IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блогърът пророк

Вече уважаваният Едуард Хю от години предупреждава за проблемите в еврозоната

10:12 | 11.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Блогърът пророк

В продължение на години никой не обръщаше внимание на апокалиптичните сценарии за разпадане на еврозоната, чертани от Едуард Хю, британски блогър и самоук икономист.

Роден в Ливърпул, Хю е учил в London School of Economics, но се е увличал повече по философия, точни науки, социология и литература. Разнородните му интереси са му попречили да завърши доктората си, както и да започне работа като професор.

Възприемайки се повече като европеец, отколкото като британец, той се мести в Барселона през 1990. Преживявайки с почасовите си доходи като учител по английски, блогърът пуска материал след материал в интернет пространството, пише The New York Times.

Хю предупреждаваше, че е пълно безумие да се смята, че застаряващите и спестовни германци могат да съжителстват под един покрив с по-младите и харчещи нашироко ирландци, гърци и испанци.

Сега обаче, когато дълговата криза в Европа внесе смут на финансовите пазари, обезценявайки еврото с всеки ден и пораждайки съмнения относно бъдещето на единната валута, неговите пространни размишления се превърнаха в задължително четиво за все по-широка и влиятелна глобална аудитория, включително и за служители в Белия дом.

Той дори бе почетен от Международния валутен фонд (МВФ), който наскоро го покани в Мадрид за участие в анализ на испанската икономика.

Посланието на Хю е винаги едно и също: Понеже засегнатите от дълговата криза държави като Испания, Гърция, Португалия, Ирландия и Италия не могат да обезценят общата си валута, на тях им остава единствено вътрешната девалвация.

Това означава заплатите да намалеят с приблизително 20%, за да имат шанс тези страни да възстановят конкурентоспособността си и така да повишат износа и да получат средствата, необходими им за обслужване на дълговете.

„Защо тези държави не се приближиха икономически до останалата част от Европа?“, пита той. „Причините са демографски. Със застаряването на населението на север има все по-малко хора между 20 и 40 години, които купуват жилища, и така се увеличават общите спестявания. Колкото по-млада пък е страната, толкова по-зависим е нейният растеж от кредитирането.“

Германия е нация от спестители, а икономическата й политика насърчава поддържане на заплатите под контрол и подпомагане на експортните сектори. От друга страна по-младите гърци, ирландци и испанци бяха тласнати към кредитите главно заради нарасналото търсене на нови жилища и потребителски стоки.

На места се образуваха жилищни балони, които в един момент се спукаха. Заплатите се покачиха, насърчавайки потреблението, но скоро стана почти невъзможно за тези икономики да се конкурират с пестеливите германци, холандци и други северноевропейци.

Повечето икономисти, обсебени от сложни, но безполезни модели, са изпуснали леснопредвидимия според Хю резултат, което е причина за сегашната безизходица.

Демографската му теория обаче не е безупречна. Всъщност неговите ранни предупреждения са били насочени към Италия, а не към Гърция, но Италия, може би защото вече имаше твърде много дългове и населението й беше по-старо, следваше по-разумна фискална политика и избегна жилищния балон.

Основното предложение на Хю е Германия да изостави еврото, което рязко ще намали стойността на единната валута и ще направи по-конкурентни по-слабите страни. Това звучи по-скоро провокативно, отколкото практически приложимо. Внезапната уязвимост на еврозоната обаче и търсенето на изход от кризата направиха доскоро озадачаващите му разсъждения популярни.

„Той е информационен канал, който ценя много“, казва Брад ДеЛонг, икономист от университета Бъркли в Калифорния, бивш финансист в администрацията на Клинтън и самият той известен блогър.

„Едуард говореше много ясно за дисбалансите в Европа и за вероятността от криза, когато никой не забелязваше опасността от такава“, смята Джон Тепър от лондонската компания за анализи Variant Perception, обслужваща хедж фондове и заможни инвеститори. „Той е машина за мислене.“

Същевременно Хю е решен да устои на новопоявилите се изкушения пред него. Той е отхвърлил изгодни предложения да работи за хедж фондове, понеже не иска вижданията му да бъдат монополизирани от когото и да било, макар че обмисля оферта да стане част от групата сътрудници на Нуриел Рубини – икономистът, който предвиди краха на жилищния пазар в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още