IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марин Райков: Решение за "Бургас - Александруполис" след ОВОС и анализи

Зам.-министърът на външните работи приема изказванията на премиера като част от задължителния общ дебат по темата

12:21 | 12.06.10 г.
Марин Райков: Решение за "Бургас - Александруполис" след ОВОС и анализи

Окончателното решение за реализацията на петролопровода "Бургас - Александруполис" ще бъде взето след оценката за въздействието върху околната среда и след като се направят всички необходими анализи, включително икономически. Това каза зам.-министърът на външните работи Марин Райков, който участва в започналата тази сутрин конференция "България и Европа: Нашата енергийна сигурност", цитиран от Dnes.bg.

По думите му решението за бъдещето на проекта ще е следствие на мнението на експертите и жителите на региона.

Попитан за изказването на Бойко Борисов, че България се отказва от "Бургас – Александруполис" и АЕЦ "Белене", Райков каза, че след като Министерския съвет не е взел окончателно решение за това, приема изказванията на премиера като част от задължителния общ дебат по темата.

По думите му министър-председателят е споделил редица притеснения, свързани с екологичните сфера, които се споделят от широката общественост.

Райков каза още, че ситуацията с АЕЦ "Белене" е много сходна.

"За България е от ключово значение да бъде осигурен надежден европейски стратегически инвеститор. Трябва да имаме яснота за начина на финансиране и цената на проекта, както и по-ясна визия за пазарите, на които ще се изнася продуктът", добави зам.-министърът.

По думите му има много открити въпроси и във връзка с "Южен поток", включително и от външнополитическо естество заради известните промени в Украйна и договорености, постигнати между Киев и Москва.

Сред дългосрочните проекти, които зам.-министърът определи като приоритетни, е "Набуко".

"България ще работи с партньорите си и с европейските институции по "Набуко", така че до края на тази година да бъдат приключени всички тръжни, ресурсни, юридически и инвестиционни процедури и етапи, необходими за преминаване към строителството", каза Райков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още