IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карол: Справедливата цена за обикновена акция на София комерс ЗК е 8,2 лв.

Последната сделка с акция на дружеството е при цена 5,9 лв. за акция

10:13 | 14.06.10 г. 9
Карол: Справедливата цена за обикновена акция на София комерс ЗК е 8,2 лв.

Обикновените акции на София Комерс - Заложни Къщи АД (6SOA) станаха обект на един от редките анализи на публични дружества у нас. Анализът е изготвен от инвестиционен посредник Карол.

Крайната оценка за справедливата цена на обикновена акция на София Комерс - Заложни Къщи АД е формирана на база среднопретеглените цени, получени по метода на дисконтираните парични потоци, метода на остатъчния доход и сравнение с пазарни аналози при три различни сценария. "В резултат на приложените методи изведохме крайна справедлива цена от 8,20 лв. за обикновена акция", се казва в анализа на Карол.

София Комерс - Заложни Къщи АД оперира верига заложни къщи, чиято основна дейност е предоставянето на парични заеми срещу залог на движимо имущество.

В резултат на активна експанзия приходите на компанията нарастват значително през последните години, като средногодишният ръст за 2005 – 2009 г. е 50%. Нарастването е в резултат на екстензивни фактори - увеличение броя на къщите от 97 в края на 2005 до 158 в края на 2009, както и на интензивни фактори – подобряване на ефективността и увеличаване средния годишен приход на обект от 7 907 лв. през 2005 до 36 854 лв. през 2009 г., или 36% средно годишно, се казва в документа.

В резултат на симбиозата между органичен ръст и екстензивно разрастване нетната печалба на компанията се увеличава от 183 хил.лв. през 2005 г. до 2,87 млн.лв. през 2009 г., като средногодишният темп на нарастване е 73,4% (при такъв за приходите от 50%). Нетната рентабилност се повишава от 24% през 2005 г. до 49% през 2009 г., като достига пик от 62% през 2007 г.

"Тенденцията на изпреварващо повишаване на приходите спрямо разходите е прекъсната през 2008 г., в резултат най-вече на повишената конкуренция, навлизането на компанията във фаза на зрялост и нормативните ограничения, влезли в сила през 2009 г. Въпреки очерталата се в последните две години тенденция на забавяне в ръста на приходите и намаляване на маржовете, София Комерс - Заложни Къщи АД продължава да реализира висока рентабилност спрямо компаниите – аналози, търгувани на външни пазари, като запазва високо ниво на ликвидност и финансова автономност", заявяват от Карол.

София Комерс - Заложни Къщи АД финансира дейността си изключително със собствени средства, което рефлектира в ниски разходи за лихви. Емитирани са 400 хил. привилегировани акции с гарантиран годишен дивидент от 0,75 лв./акция.

Акционерите на компанията ще гласуват предложение за разпределяне на дивидент от 1,50 лв. на обикновена акция на общо събрание на 15 юни 2010 г. При текущите ценови нива от 5,90 лв. за обикновена акция, предложеният дивидент носи доходност от 25,4%, се казва в анализа.

Дружеството има издадени 2 млн. обикновени и 400 хил. привилегировани акции (десетгодишни, с годишен дивидент от 0,75 лв. и конвертиране в обикновени акции през 2016 г.).

София комерс Заложни къщи АД осъществи IPO през 2006 г. като привлече 2,11 млн. лв. срещу издадените 400 хил. привилегировани акции с единична цена 5,28 лв. за акция.

Целият анализ на София комерс - Заложни къщи АД изготвен от ИП Карол, можете да видите тук.

Свързани компании:

София Комерс - Заложни къщи АД - Обикновени акции(SCOM)

София Комерс – Заложни къщи - Привилегировани акции - падежирали(6SO)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 0
swot
преди 13 години
Схемата е ясна - добре че беше мариян да даде акционерната структура....преди време заложните къщи финансират статус и бенчмарк, в замяна фондовете вкарват там пари, а после карол им пише анализ, сега който иска да си купи заради дивидентите ще има кой да им продаде.....всичко е измислено от бояджиев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
nextor
преди 13 години
Тоя анализ е толкова далече от действителността, и толкова невярно отразява моментната ситуация в заложните къщи, че не мога да го определя като нищо друго освен поръчков опит да се въздейства върху евентуални купувачи с цел привличане на свеж капитал. Не излизали за продажба заложени вещи и цената на златото не влияело върху финансовите резултати !?!?!?!?! Айде холан :)))))))))) На тия смешки и третокласник няма да се върже ;) На мен лично тия от Карол ми паднаха в очите с тоя откровено некомпетентен и поръчков материал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
GRio
преди 13 години
Г-н Караиванов, гледай на този анализ като на всички други анализи, които съдържат цена/препоръка. Не търси под вола теле - вероятно доста от БГ компаниите, ако се смята за тях, ще се окаже, че пазарната им цена е под изчислената справедлива. И какво от това? Означава ли това че БГ анализаторите трябва да си пазят анализите за себе си? Или както Мариян Йорданов казва, ще е хубаво ако има повече такива? Едва ли един анализ може да бъде задължение към когото и да било да вземе участие в търговията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
THE TRADER
преди 13 години
Мноооооого, ама много акции на БФБ са с по-висока справедлива цена, отколкото пазарната!!! Но какво от това?!? Най-големите играчи са се изпокрили като мишоци и изобщо не им пука, ама хич! Те искат да останат сами тук, не е ли ясно и за "Малкия коментар" след вечерните новини?!? А когато това се случи, разбира се, че цените ще тръгнат нагоре, за да могат ТЕ да спечелят и директно и индиректно, чрез десетките фондове, които вече ще покажат положителна доходност, няма как! Та и те ще посъберат отделно парички и ще почнат да се хвалят с анализаторите си, че много ги разбират тези работи! МАЛЪК ПАЗАР!!! Много лесен за манипулации, особено сега вече, когато някои от играчите имат средства да купят целия фрии-флоут! И да го продадат на баламите, но тогава, когато тези цени ще са история! Не ви ли мерише на КАРТЕЛ?!? Барабар с пенсионните фондове! И къде е КФН, КЗК? Да не говоря за някои други Прокуратуни органи?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
swot
преди 13 години
Samo deto ne sa napisali koi sa sobstvenicite:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Петър Караиванов
преди 13 години
Справедливата цена е винаги ПАЗАРНАТА ! Карол се мъчат от 9 кладенци вода да донесат за да изнамерят нови балъци които да купуват за да си осигурят комисионни. Но тези похвати вече не работят. Балъците са ограбени, а тарикатите чакат поне още 70% спад за да почнат да купуват от зорлиите. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Батя
преди 13 години
Браво на Карол.Те останаха един от малкото "живи" ИП след тоя погром на БФБ. Наистина се стараят да правят нещо, откроявайки се от масовата апатия.Идеята им да пуснат къси и маржин също е силно положителна и би донесла поне малко раздвижване на пазара и ангажиране интереса на спекулантите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
1914
преди 13 години
да, хубаво ще е обаче нашите ИП, консултанти и тн ги е страх от това да не познаят. и не правят прогнози, а само мрънкат. може би затова и пазарът е на този хал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Мариян Йорданов
преди 13 години
Ще е добре да се изготвят и публикуват повече анализи на компаниите с упоменаване на цена на акция, както в този анализ.Това ще покаже, че на някой го интересува пазара, чужденците инвестират само след анализ (а и доста от местните инвеститори), а и непрофесионалните инвеститори ще могат да прочетат нещо и да се докоснат до материята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още