IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рейтингът на БАКБ бе понижен, перспективата остава отрицателна

Причината е във все още влошената пазарна среда, влияеща негативно върху качеството на активите и рентабилността на банката

09:57 | 17.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Рейтингът на БАКБ бе понижен, перспективата остава отрицателна

Международната рейтингова агенция Standard & Poor’s е понижила дългосрочния кредитен рейтинг на Българо-Американска Кредитна Банка АД (БАКБ) от BB- на B+, се казва в уведомление на банката, публикувано чрез БФБ.

Краткосрочният рейтинг е потвърден на B, а перспективата остава отрицателна, се казва още в уведомлението.

Сред причините за промяната на кредитния рейтинг и отрицателната перспектива Standard & Poor's посочва все още влошената пазарна ситуация в България и отрицателното въздействие на трудната местна оперативна обстановка върху финансовия профил на банката, и по-специално на качеството на активите и рентабилността.

През първото тримесечие на 2010 БАКБ отчете 49% спад на печалбата си на годишна база до 6,84 млн. лв.

Кредитният портфейл на банката обаче се увеличи с 11% на годишна база до 830 млн. лв. към 31 март 2010, а активите й нараснаха с 11,5% до 898 млн. лв. към края на тримесечието.

За миналата година печалбата на БАКБ възлезе на 24,02 млн. лв., което е с 55 на сто по-малко спрямо 2008 година.

През април акционерите на банката одобриха увеличение от 50 на 75 млн. евро на размера на кредитната линия, предоставена от Allied Irish Banks, която притежава 49,99% от капитала.

Акциите на БАКБ приключиха вчерашната търговия на БФБ на цена от 10,85 лв., което представлява спад от 37% от началото на годината и понижение от 9,6% за последната година. Пазарната капитализация на банката е в размер на 137 млн. лв.

Свързани компании:

ТБ БАКБ АД(BACB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още