IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съкращенията са възможни

От Института за пазарна икономика предлагат съкращения на разходи за над 2 млрд. лв., които ще са достатъчни, за да се покрие дупката в бюджета

09:22 | 19.06.10 г. 6
Автор - снимка
Създател
Съкращенията са възможни

Българското правителство все още не съумява да съкрати разходите си. Всеки опит за съкращения предизвиква недоволство в определени групи и дори натиск за още харчове. Неслучайно от началото на годината правителството е обещало повече харчове, отколкото е успяло да намали, се казва в коментар на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Анализаторите от ИПИ вече направиха своите конкретни предложения за съкращения, но с планираното узаконяване на огромния бюджетен дефицит те показват отново къде и как трябва да се режат държавните разходи.

Според икономистите при актуализацията на Бюджет 2010 може:

- да не се намаляват парите за пенсии;
- да не се намаляват парите за здравеопазване;
- да не се намаляват парите за образование.

Но трябва задължително да се направят съкращения.

Конкретните предложения

Съкращения по функции Какво включва функцията? Спестена сума
- 20% на разходите за общи държавни служби централни държавни органи, политически кабинети, агенции, комисии, областни администрации, общински администрации, общински съвети, посолства, консулства, статистически институт,  управление на държавния резерв и военновременните запаси, научноизследователски институти, служби за подпомагане на бежанците, служби за връзки на българите в чужбина  и т.н. 350 млн. лв.
- 20% на разходите за отбрана и сигурност дейности по отбрана, мироопазващи мисии в чужбина, участие в НАТО, полиция и вътрешен ред, противопожарна охрана, национална служба за охрана, национална разузнавателна служба, прокуратура, съдилища, национална следствена служба, окръжни следствени служби, администрация на затворите, гражданска защита, отбранително мобилизационна подготовка, ликвидиране на дейности от производствени аварии и т.н. 500 млн. лв.
- 20% на разходите за икономически дейности и услуги минно дело, селско стопанство, горско стопанство, лов и риболов, борба с градушките, машинно изпитателни центрове и контролно технически инспекции, дейности по автомобилни, железопътния и въздушния транспорт, пощи и далекосъобщения, издателска дейност и печатни бази, помощни стопанства и столове, туристически бази, дворци, резиденции, стопанства и др. 750 млн. лв. 
- 20% на разходите за жилищно строителство, благоустройство и опазване на околната среда служби по кадастър, геодезия и регистрация на недвижима собственост, водоснабдяване и канализация, бани и перални, осветление на улици и площади, изграждане, ремонт и поддържане на улична мрежа, озеленяване, управление на дейностите по отпадъците и др. 350 млн. лв.
- 20% на разходите за почивно дело, култура и религиозни дейност почивно дело и социален отдих, театри, опери, оркестри и ансамбли, музеи, радио, телевизия, обредни домове и зали, зоопаркове, библиотеки, религиозно дело 100 млн. лв.
Общо   2 млрд. лв. 


Посочените съкращения от над 2 млрд. лв. са достатъчни, за да се покрие дупката от неизпълнението на приходната част. Ако това бъде придружено с отказването от някои от сега предлаганите допълнителни харчове, то бюджетът на страната може да се балансира, посочват от ИПИ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
Erinka
преди 13 години
ИПИ са напълно обезглавени откъм експертен потенциал...В последната година и половина загубиха сериозна част от авторитета, така че подобни недомислени публикации са типично в техния нов стил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 13 години
Kaк така ще режат от градушките.Нали за един месец всичко ще бъде унищожено.После на оная очилатата от ИПИ сливата ли ще ядем?Да намаляват депутатите президент не ни трябва вице също.Областни администации също.КАТ да се унищожи и камери навсякъде.Генералите да се махат трима полковника и край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 13 години
Не е много прецизен коментарът на ИПИ. На тяхно място, бих препоръчал УВЕЛИЧАВАНЕ ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА И КАЧЕСТВОТО в тези направления с по 25%. По-разбираемо и по-лесно за приемане, като, в допълнение, разширява а не свива възможностите за развитие /ръст!/ на националното благосътояние и стабилност.Сори. Отново, грешен модел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
sashev
преди 13 години
Те от ИПИ са едни специалисти....Естествено, че структурно е по-разумен метод.По отношение на имотите от държавен поземлен фонд - глупаво е да се продават. Те имат и друго значение, а и приходите от тях при продажба ще са еднократни. А после? При следващата криза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Мариян Йорданов
преди 13 години
мисля, че от самото ИПИ са казвали, че не трябва да се режат разходи пропорционално, а структурно. Защото грешните структури се възстановяват бързо, след като са били порязани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Мариян Йорданов
преди 13 години
20% навсякъде не звучи сериозноНякъде може да са 100%, 30%, а другаде да има увеличение (посолството в Русия през летния сезон).100% съкращение може да има в отделите в министерството на земеделието, котио дават държавните земи под наем, просто като тези земи се продадатили в държавните съдебни изпълнители (може да бъдат уволнени всички).Или като се направи приватизация на общинските пазари, общинските фирми, държавните фирми, държавните гори и т.н. и се премахне нуждата от администрация, която да ги управлява.Или като се въведе задължително общуване с държавната администрация по интернет с ел. подпис за всички фирми. Така ще бъдат уволнени доста чиновници и ще влезем в 21 век
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още