IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата опитва да засили интереса към наем на морски плажове

Много от тръжните процедури през тази и миналата година са приключили неуспешно поради неявяване на кандидати за участие в търговете

18:11 | 30.06.10 г.
Държавата опитва да засили интереса към наем на морски плажове

Министерският съвет прие промени в правилника за прилагане на Закона за държавната собственост, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. 

При анализ на проведените през 2009 г. и 2010 г. тръжни процедури за отдаване под наем на морски плажове, които не са предоставени на концесия, се констатира липса на интерес за отдаването под наем на повечето от предлаганите обекти, посочват от пресслужбата.

Много от тръжните процедури са приключили неуспешно поради неявяване на кандидати за участие в търговете или явяване на кандидати, чиито заявления не отговарят на условията на възложителя от тръжната документация, високи първоначални тръжни цени в условията на финансова и икономическа криза, удължаване във времето на процедурите предвид нормативните изискания за провеждането на последващи търгове.

Във връзка с това се предлага възможност за намаляване на първоначалната тръжна цена до 30 на сто, както при неявяване на кандидати на първи търг, така и при явяване на един кандидат, чието заявление за участие не отговаря на нормативните и тръжните условия за провеждане на търга, и съответно до 50 на сто - при последващи търгове.

За ускоряване на тръжните процедури се предлага условията на търга да се публикуват поне в един национален и в един местен всекидневник, както и на интернет страницата на съответната администрация, най-малко 15 дни вместо 30 дни преди крайния срок за подаване на заявленията за участие.

С цел избягване на противоречиво тълкуване и прилагане изрично се регламентира, че търгът с явно наддаване може да се проведе в случай че поне двама кандидати са подали заявление за участие, а търгът с тайно наддаване - ако поне един кандидат е подал заявление за участие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още