IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият песимизъм на инвеститорите в Европа се топи през лятото

Индексът на инвеститорското доверие в еврозоната неочаквано се повиши, а продажбите на дребно нараснаха повече от очакваното

13:12 | 05.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическият песимизъм на инвеститорите в Европа се топи през лятото

Оценката на инвеститорите в еврозоната за бизнес условията в Европа неочаквано се подобри през юли въпреки притесненията за големите държавни дефицити на редица европейски страни и състоянието на световната икономика.

Освен че гледат с оптимизъм на текущата икономическа ситуация, инвеститорите в Европа оценяват все по-малко песимистично и бъдещата бизнес среда на Стария континент. Това показа месечното проучване на базирания в Германия изследователски институт Sentix, проведено през този месец.

Индексът на инвеститорското доверие в еврозоната, изчисляван от института Sentix, се е повишил до -1,3 пункта през юли в сравнение с -4,1 за юни. Това се оказа доста над очакваното от пазара понижение на барометъра на икономическото доверие до -5,0 пункта.

И двата му компонента са се повишили през юли. Този, който следи очакванията за бъдещата икономическа обстановка, нараства от -4,75 до -4,5 пункта. Другият, който показва оценката за текущата бизнес среда, се увеличава от -3,5 до 2,0 пункта. Положителна стойност означава, че броят на позитивно настроените участници в проучването е по-голям.

Проучването на Sentix се провежда в началото на всеки месец сред 3 хил. професионални инвеститори от еврозоната.

Отделни данни на пазарния институт Markit показаха, че окончателната стойност на индекса на бизнес активността в сектора на услугите на еврозоната е малко по-висока от предварително обявената. Той възлиза на 55,5 пункта, като за десети пореден месец остава в зоната на растеж над 50 пункта.

Междувременно Евростат оповести данните за продажбите на дребно в еврозоната през май, от които стана ясно, че те са нараснали повече от очакваното с 0,2%. Това обаче е едва пети месечен ръст през последната година и половина. В сравнение с миналогодишните си нива продажбите на веригите за търговия на дребно са се увеличили с 0,3 на сто.

За страните от Европейския съюз показателят отчита среден ръст от 0,4% на месечна и 0,5% на годишна база. България (-8,7%), заедно с Литва (-10,7%) и Латвия (-8,4%), е сред трите страни с най-голям спад в продажбите на дребно през последните 12 месеца. Франция, Швеция и Великобритания се нареждат на другия полюс с годишно увеличение от съответно 4,4%, 2,3% и 2,3%.

Еврото поевтинява с 0,2% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия и към 12:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2529 долара. От началото на тази година единната валута се е обезценила с близо 12,4%.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната отчете ръст от 0,2% през първото тримесечие, а безработицата в 16-те страни, въвели еврото, се задържа на най-високото си ниво за последните близо 12 години за четвърти пореден месец през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още