IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Одит откри нарушения при управлението на държавни имоти в област Перник

Областната администрация не е контролирала събирането на наеми от имотите, давала сгради за ползване без договор

12:32 | 07.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Одит откри нарушения при управлението на държавни имоти в област Перник

Нарушения при управлението на държавни имоти в област Перник откри одит на Сметната палата на финансовото управление на областната администрация за периода от 1 януари 2008 г. до 31 декември 2009 г., съобщиха от Сметната палата.

Частите от доклада за одита, които се отнасят за откритите нередности, са изпратени в прокуратурата.

Одитът е показал, че областната администрация не е утвърдила и прилагала контролни процедури върху събирането на приходите от наеми на имоти държавна собственост, а неиздължените суми от наематели на обекти в края на одитирания период са нараснали два пъти спрямо началото на периода.

Освен това не са предприети мерки за прекратяване на договорните отношения с политическа партия за ползвани под наем помещения в Перник и Трън. На синдикати са предоставени за безвъзмездно право на ползване сграден фонд и помещения без уредени договорни отношения, като части от помещенията незаконосъобразно са преотдадени за търговски цели.

Не е упражнен и контрол по използването и опазването на имуществото на ученическите лагери в градовете Брезник и Земен.

Сметната палата е установила и други нарушения при одита. Системата за финансово управление и контрол в областната администрация не действа ефективно, поради което са допуснати пропуски при планирането на обществените поръчки, не са регламентирани процедури по планиране на обществените поръчки и не са актуализирани вътрешните правила за провеждане на процедурите по Закона за обществените поръчки и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки.

Докладът в частта му за нарушенията в областта на обществените поръчки е изпратен на министъра на финансите и на изпълнителния директор на Агенцията по обществени поръчки.

Сметната палата е дала 14 препоръки на областния управител на област Перник за подобряването на управлението на бюджетните средства и имуществото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още