IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подписваме за газопровода „Южен поток“ на 16 юли в София?*

Според публикации на чуждестранни медии от вчера това можеше да стане още тази седмица

13:22 | 07.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Подписваме за газопровода „Южен поток“ на 16 юли в София?*

Окончателното споразумение с България за реализацията на газопровода „Южен поток“ на територията на страната ще бъде подписано между българското и руското правителство на 16 юли в София.

Това е заявил днес в Москва след завръщането си от посещението вчера в София руският първи вицепремиер и председател на Съвета на директорите на Газпром Виктор Зубков, съобщиха руски агенции. По думите му всички въпроси, които е необходимо да се решат във връзка с „пътната карта“ за реализацията на газопровода, ще се се съгласуват в близките дни.

От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) съобщиха в тази връзка за Investor.bg, че към момента се знае със сигурност, че на 16 юли в София ще пристигне зам.-председателят на Надзорния съвет на Газпром и генерален директор на "Газпром експорт" Александър Медведев. Той ще обсъжда с ръководството на МИЕТ "пътната карта" на газопровода "Южен поток". От нашето икономическо министерство отбелязаха, че засега не могат да потвърдят, че още на 16 юли документът ще бъде подписан.

Зубков коментира, че правителството на България е дало съгласието си за участие в проекта за газопровода „Южен поток“ и съответното споразумение ще бъде подписано другата седмица.

По думите на руския вицепремиер „можем да считаме (Русия), че има пълно разбиране от българското правителство за реализацията на „Южен поток“, което потвърди премиерът Бойко Борисов“.

Виктор Зубков определя като „много успешно“ посещението си в София. Той отбелязва, че в хода на преговорите вчера са били решени всички въпроси и сега „върви конкретната работа“ за подготовка на споразумението за подписване.

Руски медии подчертават, че при преговорите вчера в София е съгласувано през територията на България да се транзитира целият обем газ от „Южен поток“, който ще бъде до 63 млрд. куб. м годишно, по думите на българския премиер. Новопостроеният газопровод на българска територия ще бъде собственост по 50% на България и Русия. Предвижда се газопроводът да бъде изграден до края на 2015 г.

*Актуализирано към 14:25

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още