IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английската централна банка с 15 млрд. долара печалба от облигации

Институцията е постигнала солидна капиталова печалба от програмата си за увеличаване на ликвидността във финансовата система

13:38 | 07.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Английската централна банка с 15 млрд. долара печалба от облигации

Английската централна банка е постигнала капиталова печалба от близо 15 млрд. долара (10 млрд. лири) от операциите си за изкупуване на британски правителствени облигации като част от опитите за наливане на средства за увеличаване на ликвидността във финансовата система.

В рамките на програмата за изкупуване на правителствени облигации, която започна през март 2009 година и покупките в рамките на която достигнаха 200 млрд. лири, е постигната печалба от 9,7 млрд. лири, показва анализ на Financial Times.

Печалбата, която все още е само капиталова и може да се превърне в реална при продаването на облигациите по сегашните им цени, са изненадващ резултат от опитите на централната банка да предотврати дълбока рецесия на британската икономика.

В началото на настоящата година малцина анализатори очакваха ръст в цената на облигациите. Очакванията бяха доходността на книжата, която се движи в обратна посока на тяхната цена, да се повиши значително.

От началото на 2010 г. обаче са наблюдава изненадващо висок интерес към правителствените облигации на Великобритания от страна на международни инвеститори. Причината е, че голяма част от тях са се насочили към британски облигации заради слабия курс на лирата, който води до увеличаване на възможността за печалба.

Като резултат от това доходността по десетгодишните британски облигации е паднала с 20 на сто тази година до 3,34 на сто. Британската лира пък се е обезценила с 6 на сто спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още