IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въвеждат по-строги правила за емисии от индустриални инсталации от 2016 г.

Държавите членки на ЕС ще имат право за облекчаване приложението на директивата, стига да се гарантира запазването на високи стандарти за защита на околната среда

17:28 | 07.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Въвеждат по-строги правила за емисии от индустриални инсталации от 2016 г.

Европейският парламент (ЕП) прие днес Директива за емисиите от индустриалните инсталации, в която се определят по-строги горни граници за замърсяването на въздуха от индустриалните инсталации, съобщиха от институцията.

Целта е да се подобри защитата на околната среда и на здравето на европейските граждани, като в същото време се създадат по-ясни и лесни за изпълнение правила.

По предварителни данни правилата на директивата ще се отнасят за над 52 000 индустриални и земеделски инсталации в ЕС с голям потенциал за замърсяване, от рафинерии до свинеферми.

Предвижда се, по-стриктните ограничения на изхвърляните емисии (азотен окис, серен двуокис и промишлен прах) от горивните инсталации да влязат в сила от 2016 г.

Депутатите в крайна сметка приеха правило, според което държавите членки могат да използват "преходни национални планове", за да разрешат на някои големи електроцентрали (включително електроцентралите, работещи с въглища) да отговорят на новите норми до юли 2020 г.

Някои по-стари електроцентрали могат да не отговарят на новите правила, ако спрат да работят до 2023 г., или 17 500 работни часа след 2016 г. (което от двете се случи първо).

За да получат разрешително за работа, от 2016 г. инсталациите трябва да прилагат "най-добрите налични техники" за оптимизиране на своите показатели по отношение на околната среда. Сред основните показатели са емисиите във въздуха, земята или водата, както и произвежданият шум и сигурността.

Същевременно държавите членки на ЕС ще имат известна свобода на действие за облекчаване приложението на директивата, стига да се гарантира запазването на високи стандарти за защита на околната среда.

По настояване на депутатите, при такива случаи страните от ЕС ще трябва да докажат, че разходите са несъразмерно високи спрямо ползите за околната среда, поради технически причини или местни обстоятелства (например географско положение). Трябва също така да се извърши оценка, която да гарантира, че наистина има основателна причина за неспазването на правилата.

За да влезе в сила, Директива за емисиите от индустриалните инсталации трябва да бъде одобрена официално и от Съвета на министрите, след което държавите членки на ЕС трябва да я приложат в своето национално законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още