IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай: Валутните резерви не са „политическо оръжие”

Пекин направи опит да разсее съмненията, че огромният резерв на страната е средство за контрол над останалите държави

17:49 | 07.07.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Китай: Валутните резерви не са „политическо оръжие”

Китай направи опит да премахне опасенията относно политическото влияние на валутните си резерви, които са в размер на колосалните 2,5 трлн. долара. Това стана с изявление, в което се казва, че резервите не са „ядрено оръжие” за контрол на останалите страни, предава АР.

Позицията на Китай е, че големите позиции в американски правителствени облигации не бива да се превръщат в политически въпрос.

Изявлението е второ за настоящата седмица и е дело на агенцията за управление на валутните резрви на Китай. В него се изразява надежда, че инвестициите ще бъдат както в полза на Пекин, така и на страните, в които се инвестира.

Освен това отново бе посочено, че инвестициите на Китай се правят само по иконимически причини.

Становището е опит да се разсеят съмненията в САЩ и останалите развити страни в това, че Пекин може да разпродаде активите си в американски ДЦК или други типове активи като отговор на критики към политиката на страната. Опасенията за това са доста основателни на фона на факта, че Китай е най-големият кредитор на САЩ.

В документа се казва още, че американският облигационен пазар е важен за резервите на Китай. От него става ясно и че страната не предвижда увеличаване на златния си резерв, тъй като цената на метала е доста нестабилна.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Deripaska
преди 13 години
Не си прав! Обезценката на долара би означавало засилване на резервите им в други валути. Нещата не са чак толкова прости колкото изглеждат на пръв поглед...Освен това изобщо не е толкова лесно да се продадат или купят такива огромни количества ДЦК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
varna
преди 13 години
На мен би ми било интересно да чуя от специалист, как биха повлияли действията на Китай по отношение на резерва си върху силата на долара. Макар че не е необходимо човек да е специалист за да си даде сметка, че само *** биха тръгнали по пътя на обезценка на собствения си резерв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Андрей Любенов
преди 13 години
Целият резерв е 2,5 трлн. долара, те обаче не всичките са в долари, просто това е валутата, в която са преизчислени900 млрд. долара е само позицията в американски ДЦК.отделно от това имат долари, вероятно дялове в някои компании, суровни и тн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Нещо се объркАх! Само преди 20 дена пишеше, че Китай държи "само" $900 милиарда в САЩ-ски ДЦК:http://***.investor.bg/news/article/101254/337.htmlиhttp://***.investor.bg/news/gallery/101254/337/2.html#photoА сега - 2,5 трлн. долара. А сега де?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още