IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК глоби агрофирмите Октопод и Слънчев дар с по 75 хил. лв.

Санкцията е за неуведомяване за предстояща концентрация

13:16 | 12.07.10 г. 1
КЗК глоби агрофирмите Октопод и Слънчев дар с по 75 хил. лв.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществени санкции по 75 хил. лв. на Октопод инвест холдинг ЕАД и Слънчев дар АД за неизпълнение на задължението по чл. 24, ал. 1 от ЗЗК (отм.), съобщиха от КЗК. Производството е образувано по сигнал на ДАНС.

Проучването показало, че Октопод инвест холдинг ЕАД и Слънчев дар АД, предприятия от групата на Светлозар Дичевски, придобиват съответно мелничен комплекс в гр. Славяново и фуражен завод в гр. Долна Митрополия.

Съгласно Регламент 139/2004 на Съвета на ЕС придобиването на контрол върху активи се счита за концентрация, когато тези активи образуват цяло или част от предприятие, т. е. стопанска дейност с присъствие на пазара, към която по ясен начин може да се отнесе съответен пазарен оборот.

Извършеният от КЗК анализ на пазара установил, че сделките не пораждат опасност от засягане на конкурентната среда. За всяка от годините, предхождащи двете придобивания, общият оборот на групата Дичевски надхвърля законоустановения праг, поради което ответните дружества са били длъжни да подадат уведомления до КЗК и да не извършват фактически и правни действия до издаването на разрешения от комисията за всяко едно придобиване. Неизпълнението на това задължение е основание за налагане на санкция.

Светлозар Дичевски е най-големия арендатор у нас, като за 2009 г. е получил субсидии от ДФ Земеделие за обработка на площ за 4,54 млн. лв. чрез ЕТ Агро - Светлозар Дичевски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още