IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат вдигане гаранцията на депозитите на 100 000 евро

Европейската комисия смята, че така ще бъдат защитени 95% от вложителите в европейските банки

17:17 | 12.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Предлагат вдигане гаранцията на депозитите на 100 000 евро

Европейската комисия предложи до края на годината гаранцията за банковите депозити да бъде увеличена до 100 000 евро, което е двойно повече от настоящия й размер. Освен това Брюксел иска при фалит банките да възстановяват сумите на граждани и фирми до тази сума за сметките във всички валути, а не само тези в европейските.

Новите правила, които сега трябва да бъдат обсъдени с европейските правителства и Европарламента, предвиждат връщането на парите да става в седемдневен срок, а не за 1 до 3 месеца, както е в момента, предава Dnes.bg.

Според Брюксел вдигането на тавана на гаранцията ще защити 95% от влоговете, които в момента се намират в европейските банки.

"Целта ни е процесът на възстановяване на вложенията при фалит на банка да стане автоматичен", поясни комисарят за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние.

Гаранцията, която досега важеше за индивидуалните вложители, малките и средни фирми, вече ще обхване всички предприятия. Извън депозитния щит ще останат само финансовите институции и публичните органи, като правителствата и общините, както и структурираните инвестиционни продукти и дълговите сертификати.

Според идеята на Еврокомисията правителствата в страните членки ще могат да решават дали да обезщетяват и вложители с по-големи сметки, като например тези, които са продали скъп имот, имат постъпления от развод или са събрали повече пари от сватба или друг специален повод.

Ако предложението получи подкрепа, банките вече няма да могат да си приспадат лихите.

Новите правила трябва да защитят по-добре притежателите на банкови сметки и дребните инвеститори при евентуални бъдещи кризи и да насърчат хората да държат парите си в банките.

През 2008 г., когато започна финансовата криза, ЕС повиши гарантираните суми на депозитите до 50 000 EUR и отмени възможността за съзастраховане (схема, при която банковите вложители не получават изцяло парите си, а понасят известен процент от загубите, дори когато те са по-ниски от тавана на гаранцията).
 
За да се избегне недостиг на средства във фондовете, от които се изплащат обезщетенията при банков фалит, се предвижда нов механизъм за попълването им.

Според Брюксел повечето подобрения биха могли да влязат в сила още преди 2012 и 2013 г. и ще се прилагат във всички държави членки на ЕС, както и в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, веднага щом бъдат включени в Споразумението за Европейското икономическо пространство.

Представеният пакет за финансовите услуги предвижда промени и за инвестиционните услуги.

Еврокомисията предлага по-бързо компенсиране, в случай че инвестиционно дружество не върне активите поради измама, лоша административна практика или оперативни грешки, като равнището на обезщетението се повишава от 20 000 на 50 000 евро.

Идеята е да се намали броят на схемите за обезщетяване на инвеститорите. Предвижда се в бъдеще инвеститорите да бъдат по-добре информирани в кои случаи могат да получат обезщетение, както и да бъдат по-добре защитени от измами, подобни на аферата „Мадоф“.

Брюксел обяви, че има намерение в бъдеще да включи в гаранционните схеми и застрахователните продукти.

Според Барние държавите членки ще трябва по подобие на влоговете да създадат гаранционен фонд, който да покрива всички рискове и да обезщетява собствениците на полици, включително и за годишните вноски по дългосрочните продукти.

„Потребителите заслужават по-добри условия. Те трябва да са сигурни, че спестяванията, инвестициите или застрахователните им полици са защитени независимо от това в коя държава членка се намират. За да се превърне това в реалност, призовавам Европейския парламент и Съвета да приемат бързо днешния пакет“, заяви Барние.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 13 години
За да се гаратират до такава степен вложения - депозити и инвестиции е неизбежно да се усилят фондовете за целта и да се превърнат в сериозни институции. Пари за подобни институции няма откде другаде да се вземат освен да се наложат рестриктивни и регулаторни такси на банките.Таксите трябва да зависят от агресивността на институциите и риска който поемат , тези които рискуват много и пазара ги оценява като рискови ще ще внасят много повече от оценените като по безрискови техни колеги. Банки които плащат големи лихви естественно се оценяват като по рискови от пазара и те трябва да наливат във фонда много пари.На самите институции ще се наложи да водят по земен живот и да балансират своята дейност , време е със звездния живот на банките да се приключи и да балансират двете си дейности - набирането на средства и отдаването им в кредит. Няма да минават в чисто раздавателен режим както направиха и създадоха кредитен бум и след това да забият в 100% събирателен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още