IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София трета в ЕС по спад на наемите на търговските улици в кризата

Само за последните 12 месеца наемите в столицата са загубили 27,27% от стойността си

12:28 | 13.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
София трета в ЕС по спад на наемите на търговските улици в кризата

Наемите на първокласните обекти на търговските улици в София са отчели третия по големина спад от пазарите в ЕС за последните три години, сочи ново проучване.

Данни на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE) сочат, че наемите на най-големите търговски улици в нашата столица са се понижили с 38,46% за последните три години.

Статистиката показва, че през последната година спадът се е ускорил, като само през този период наемите са загубили 27,27% от стойността си. За последното тримесечие спадът е 11,11%.

От друга консултантска компания в сектора - Colliers International, отчетоха вчера спад на наемите на търговските улици от около 20% средно за България за първото полугодие.

След понижението средните наеми на първокласните търговски обекти извън моловете в София са достигнали 40 евро на кв. м на месец, изчисляват от CBRE.

Спадът е сравним с този на пазари извън ЕС като Москва, където понижението е 38,55%.

Най-голям спад в ЕС са отчели наемите в Букурещ, където те са паднали с 50% от най-високата си точка през последните три години.

Следва пазарът в Дъблин, където наемите са паднали с 47,50% през последните три години. Дъблин е и пазарът, който е отчетл най-голям спад за последната година от 38,24%.

За сравнение, наемите на голяма част от пазарите са останали непроменени през последната година, докато други като този в Хага и Берлин са отчели ръст, съответно от 16 и 4%.

Извън територията на ЕС най-голямо понижение от най-високата точка на наемите е регистрирано в Дубай – 56% и в Йоханесбург – близо 42%.

От компанията уточняват, че информацията е валидна само за обекти с конкретни показатели за качество, вид и размер. Също така степента, в която тези данни са подкрепени от реални доказателства вследствие на сключени сделки, варира за различните пазари и периоди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още