IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принудително отнетите жилища в САЩ вървят към 1 млн. за 2010

В исторически план кредиторите са отнемали по около 100 хил. жилища на година, а миналата година броят им е бил над 900 хил.

09:55 | 15.07.10 г.
Принудително отнетите жилища в САЩ вървят към 1 млн. за 2010

Над 1 млн. американски домакинства вероятно ще загубят домовете си заради просрочени ипотеки тази година, съобщи AP.

Близо 528 хил. жилища вече са станали собственост на кредиторите през първите шест месеца на годината – темп, който е на път да засенчи общата стойност от над 900 хил. имота, принудително отнети през 2009 г., сочат данни на RealtyTrac Inc., която следи данни в сектора.

„Това ще е без прецедент“, посочва Рик Шарга, старши вицепрезидент в компанията.

В исторически план кредиторите са отнемали по около 100 хил. жилища на година, посочва той.

Броят на домакинствата, изправени пред принудително отнемане на жилището им през първата половина на годината, се е покачил с 8% спрямо същия период на миналата година, но е паднал с 5% спрямо последните шест месеца на 2009 г., сочат още данните на RealtyTrac, която следи известията за просрочия, насрочените търгове и иззетите от кредиторите имоти.

Общо около 1,7 млн. собственици на жилища в страната са получили предупреждение, свързано с принудително отнемане на имота им в периода между януари и юни. Това е равно на едно от всеки 78 жилища в САЩ.

Известията бележат месечни понижения през април, май и юни, но според Шарга това не е силно показателно за пазара.

„Банките наистина контролират колко бързо се обработват тези случаи, за да могат да управляват инвентара проблемни активи на пазара“, посочва той.

Приемайки, че състоянието на американската икономика няма да се влоши, Шарга прогнозира, че кредиторите ще успеят да изчистят натрупаните сега проблемни имоти до 2013 г.

Възможно е през втората половина на годината да има и втора вълна от принудително отнети имоти, особено ако нивото на безработица остане високо, програмите за подпомагане на хората с ипотеки не успеят, а икономиката не се подобри достатъчно бързо, че да нараснат продажбите на жилища.

Вероятността тази година да бъдат отнети над 1 млн. жилища вероятно ще окаже натиск върху цените, обясняват експерти.

Обикновено отнетите жилища се продават с голяма отстъпка, което пък сваля цените на околните имоти. Жилищата в процес на принудително отнемане са се продавали средно с 27% намаление спрямо имотите без проблеми през първото тримесечие, сочат данни на компанията.

„Низходящият натиск от принудително отнетите имоти ще продължи и цените ще бъдат много слаби и през 2012 г.“, коментира Силия Чен, старши директор в Moody's Economy.com.

Тя очаква жилищните цени в Америка да се понижат с до 6% в идните 12 месеца спрямо стойността им през първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още