IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бум на търговете за жилищни имоти в САЩ

Продажбите чрез търг вече са се увеличили с 14% през първите три месеца на 2010 при годишен ръст от оп 10% по-рано

18:06 | 25.05.10 г.
Бум на търговете за жилищни имоти в САЩ

Все по-голям брой жилища в САЩ се продават на търг вместо чрез посредничеството на брокер с цел имотите да се продадат по-бързо и ефективно, пише CNN Money.

Броят на търговете в страната е нараствал с около 10% на година от 2000 г. насам, като по такъв начин са били продадени жилища на обща стойност близо 17 млрд. долара до 2007 г., сочат данни на американската Национална асоциация на организаторите на търгове.

Продажбите чрез търг вече са се увеличили с 14% през първите три месеца на 2010, според асоциацията.

„Организатор на търгове сподели, че вече провежда по два, понякога дори по три търга на ден, спрямо по един на ден или по-малко допреди няколко години“, казва Ханс Комбест, изпълнителен директор на асоциацията.

Робърт Фридман, председател на Real Estate Disposition Corp., обяснява, че компанията му е провела 195 търга тази година до средата на май – с този темп би задминала 520 продажба за цялата година, което би било ръст от 50% спрямо общо 340 продажби през 2009 г.

За най-голямо предимство на търговете се сочи скоростта – целият процес от първата реклама на имота до финализирането на сделката може да отнеме по-малко от 10 седмици, посочва Пам МакКисик, оперативен директор на Williams & Williams Worldwide Real Estate Auction.

За продавачите е важна и яснотата. При повечето търгове имотите се продават в състоянието, в което са. Кандидатите имат възможност да посетят имота предварително, но не могат да се откажат от сделката, без да заплатят определена наказателна такса. Това дава достатъчно сигурност на продавачите, че имотът им е продаден, след като чукчето на аукционера удари.

Освен това, допълва Фридман, определянето на цената е важна част от търга. Повечето имоти са продават близо до пазарната им стойност, но рядко над нея.

За неговата компания основният източник на допълнителни продажби е вълната от принудително отнети имоти от страна на банките. На пазара в САЩ има огромен обем от имоти, собственост на банки – само през април са били отнети 92 хил. жилища. Банките бързат да се отърват от тях в кратки срокове.

Друг стимул за пазара на търгове идва от фалитите на нови проекти. Големи комплекси от еднофамилни къщи и особено проекти с апартаменти, планирани в годините на бума, не бяха завършени преди потъването на пазара. Това остави някои предприемачи с огромни заеми за имоти, които не бяха в състояние да продадат.

В допълнение, пониженията на цените добавиха елемент на спешност към ситуацията за обикновените хора. Купувачите се насочват към търгове, след като са наблюдавали как имотите им се застояват на пазара месеци наред.

Често те се разочаровани от брокери, които са били твърде ентусиазирани относно цената, която имотът може да донесе. В условията на балонизиран пазар дори неправилно надценените имоти успяваха да се продадат, но в условията на спад ситуацията е различна. Със задържането на надценените имоти на пазара пропастта между офертни цени и пазарни стойности се задълбочава.

В резултат на това брокерите трябва да настояват цената да се свали, понякога повече от веднъж. В крайна сметка, продажбата на търг за някои собственици започва да изглежда като по-осъществимо решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още